Entrecôte met bourbonsaus

Vandaag: Entrecôte met bourbonsaus (Bourbon Steak). Sorry, ik weet. Het is de Nationale Week Zonder Vlees. En dan kom ik met een recept voor een heerlijk entrecôte met bourbonsaus. Maar die entrecôte zag er tè mooi uit om te laten liggen. Ik heb al best vaak lekkere dingen met entrecôte gedaan, maar echt een saus specifiek voor entrecôte was er nog niet. Nu dus wel. Net als bij mijn gerecht van eerder deze week, de crazy Cincinnati Chili, heeft ook deze saus z’n oorsprong in de VS. De Amerikanen noemen dit gerecht simpelweg ‘Bourbon Steak’. Bourbon is de Amerikaanse whiskey (ja, niet whisky, maar met een e ertussen). En die Amerikaanse bourbon bevat minimaal 51% maïs en is daardoor vaak zoeter dan de Schotse whisky. Leuk om een keer te maken, deze bourbon-saus bij steak. Wij serveerden er paarse truffelaardappeltjes en smoky geroosterde bloemkool bij. Die bloemkool is in de oven geroosterd en gekruid met gerookte paprika waardoor de roosjes lekker smoky worden en perfect passen bij de Bourbon Steak.

Bourbonsaus

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 entrecôtes, op kamertemperatuur
  • 4EL dijon-mosterd
  • Zout en versgemalen peper
  • Boter of olijfolie om in te bakken

Voor de saus:

  • 75ml bourbon-whiskey van goede kwaliteit
  • 40ml sojasaus (light = minder zout)
  • 40gr basterdsuiker
  • 1TL Worcestershire sauce
  • 1TL gedroogde Italiaanse kruiden
  • ½ takje rozemarijn (1TL), de blaadjes fijngehakt
  • 250ml kookroom
  • Peterselie, gehakt

Bereiding

  • Roer de ingrediënten voor de saus (behalve de room en peterselie) door elkaar en zet apart.
  • Bestrooi de entrecôtes met peper en zout en besmeer ze aan beide kanten met mosterd.
  • Bak de entrecôtes in een loeihete (gietijzeren) pan aan beide zijden mooi bruin. Het vlees moet aan de binnenkant nog rosé zijn. 2-3 minuten per kant bakken is voldoende. Een grilpan is wel fijn (gebruik in dat geval olie), maar dan is het lastiger om in het braadvet de saus te bereiden.
  • Haal het vlees uit de pan en hou warm onder aluminiumfolie.
  • Blus het braadvet af met het bourbonmengsel en laat een paar minuten wat inkoken.
  • Voeg de room bij de saus en laat wederom inkoken. Roer er dan de peterselie door en serveer met het vlees. Tip: de entrecôte is lekker als je het vlees voor het serveren in plakken van ca. 1cm snijdt.
  • Geef er aardappeltjes, krieltjes of frites bij en groenten zoals smoky geroosterde bloemkool, maïskolfjes, broccoli of peperonata.

Variatietip: gebruik ook eens andere specerijen in de dressing, zoals baharat, ras-el-hanout, kerriepoeder of vadouvan.

Wijntip: natuurlijk hoort hier een mooie stevige rode wijn bij die wel wat geweld aankan. Denk aan wijnen van syrah, tempranillo, primitivo / zinfandel met zwoel sappig fruit en milde zuurgraad. Ik koos voor de 2018 Ribera del Duero, cuvée CAIR van Bodegas Domonio de CAIR. Deze cuvée is van 85% tempranillo en 15% merlot. De stokken zijn gemiddeld 25 tot 30 jaar oud. De wijn rijpt 10 maanden op vaten van Frans en Amerikaans eiken. De vaten zijn tussen de één en drie jaar oud.
In de neus en mond rijp rood en zwart fruit. Cacao- en vanilletonen. Rozemarijn en een vleugje eucalyptus. De wijn heeft fluweelzachte tannines en een opvallende en aangename fraicheur die ‘m heel toegankelijk maakt.

Eet smakelijk!