Eetch is een heerlijke Armeense bulgur-tomatensalade. Lekker vol en romig. Echte Armeense comfort food. Het wordt ook wel de Armeense versie van tabouleh genoemd, maar is toch net even wat anders. Eetch (ook wel eech of itch) is een salade met bulgur, tomaat, paprika en platte peterselie. Ik ben gek op tabouleh, zo heerlijk verfrissend op een zwoele zomeravond. Die maak ik trouwens met couscous. Eetch maak je met bulgur en de verhouding van bulgur en platte peterselie is wat anders, veel meer bulgur en vaak met tomatenpuree in plaats van verse rauwe tomaat. Kortom, eetch is toch weer anders dan tabouleh. En de salade lijkt eigenlijk wel een beetje op een afgekoelde versie van mijn eigen versie van rode bulgurpilaf met tomaat en paprika die ik onlangs maakte.
Je kunt eetch als lunchsalade eten, maar deze heerlijke romige bulgursalade past ook uitstekend als bijgerecht bij khorovets, de Armeense BBQ.
Eetch wordt ook wel ‘mock khema’ of vegetarische ‘chee kofta’ genoemd: het lijkt een beetje op een vegetarische rauwe rundertartaar (steak tartare).
Ingrediënten (2 personen)
- 1 ui
- 1 paprika (groen en/of rood of rode puntpaprika)
- 2EL tomatenpuree (of 1EL paprikapasta en 1EL tomatenpuree wat ik deed)
- 1 klein blikje tomatenpulp of tomatenblokjes
- 80gr bulgur (als de salade je bijgerecht is)
- 100ml water (of groentenbouillon)
- Sap van ½ citroen
- Half bosje platte peterselie, gehakt
- 2 bosuien, in dunne ringetjes
- Zout en peper
- Olijfolie
Bereiding
- Fruit de ui zachtjes een paar minuten in olijfolie.
- Voeg een in blokjes gesneden paprika toe (groen is gebruikelijk, maar rood of rode puntpaprika mag ook) en bak even mee.
- Roer de paprikapasta en tomatenpuree erdoor en fruit nog een paar minuten mee.
- Voeg citroensap, tomatenpulp/-blokjes en water toe.
- Voeg de bulgur toe en breng aan de kook. Laat 10-12 minuten zachtjes koken tot de bulgur gaar is en het water grotendeels verkookt is. Als het nog te nat is, laat het vocht dan nog even verkoken. Laat dan afkoelen.
- Voeg tenslotte de bosui en peterselie toe en breng op smaak met zout en peper.
- Je kunt de salade warm, koud of op kamertemperatuur serveren. Vaak wordt het geserveerd als kleine halve ballen (b.v. met een lepel of ijsbol gevormd).
Tips:
- Je kunt er natuurlijk ook mee variëren. Je kunt er chilipeper, gedroogde chilivlokken of (aan het einde na het afkoelen) rauwe tomaat aan toevoegen. Meer of minder bulgur gebruiken. Groene of rode paprika nemen. De paprika rauw toevoegen of na de ui meefruiten en garen. Wat granaatappelmolasse (1EL) of sumac (1TL) toevoegen. Rauwe ui aan het eind toevoegen in plaats van aan het begin fruiten. De paprikapasta weglaten of geheel vervangen door tomatenpuree. De bulgur een uur in de vloeistof laten weken en niet koken (maar ik vind koken een fijnere manier).
Voor de echte versie is het echter het lekkerste als je ui en paprika meefruit en lekker zacht, vol en romig laat worden. Aan het einde doe je er dan peterselie en bosuitje bij als de salade is afgekoeld. - Als de massa vast genoeg is, kun je er ook kleine vegetarische balletjes van maken. Daarom wordt eetch ook wel ‘mock khema’ of vegetarische ‘chee kofta’ genoemd: het lijkt een beetje op een vegetarische rauwe rundertartaar (steak tartare).
- Als je geen paprikapasta hebt, kun je een gegrilde paprika pureren. Of vervangen door tomatenpuree.
Wijntip: Als je de eetch niet als bijgerecht eet, maar zo, kun je er een lichte rode wijn (type Beaujolais of Valpolicella) of een fruitige rosé bij drinken. Wij aten de eetch als bijgerecht bij khorovets, de Armeense BBQ (in ons geval met gemarineerde varkensspiezen en lamskoteletjes). Dan past rood beter. Wij kozen voor een rode Armeense wijn die ik onlangs heb gekocht bij De Kaashoeve in Rotterdam. Die kaasspecialiteitenzaak wordt namelijk gerund door de gepassioneerde Takuhi Cekem, Armeense van oorsprong! Takuhi heeft inmiddels een behoorlijk assortiment Armeense wijnen, dus ga er vooral eens kijken als je de smaak te pakken hebt gekregen (ook voor de kazen uiteraard!).
Ik koos de 2018 “Kataro” van Domaine Avetissyan. 🍇 Van het inheemse druivenras khindoghny (ook wel sireni of scireni; niet te verwarren met het Armeense ras areni). Khindoghny geeft wijnen met donker fruit, stevige tannines en veel extractie. De Kataro is een Armeense wijn, van wijngaarden uit Nagorno-Karabach, op 800m hoogte nabij het dorpje Togh. Khindoghny is de specialiteit van de zuidelijke Kaukasus, c.q. Nagorno-Karabach, waar je dit ras vooral tegenkomt. De Kataro is donkerpaars en zit bomvol donker fruit. Bramen. Bosbessen. Zwarte kers. Granaatappel. Rozemarijn. Kruidig. Peper. Kruidnagel. Cacao. Goede fraicheur. Een stevige volle wijn met goede fraicheur en rijpe tannines. De kruidigheid lijkt een beetje op die van syrah. De editie 2017 kreeg de Grande Médaille d’Or op het Concours Mondiales de Bruxelles.
Meer weten over Armeense wijn en inheemse druivenrassen? Ik schreef de ‘Kleine wegwijzer voor Armeense wijn’.
© 2020 Tekst & Fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl.
Teksten en foto’s mogen door derden niet zonder toestemming worden overgenomen of gebruikt.
Meer Armeense of andere nationale gerechten zien? Volg me op Instagram @vinissima of @NationalDishes of op mijn blog @NationalDishes.
Geef een reactie