Duitse dessertklassieker – Herrencreme

Herrencreme of Herrenspeise is een Duitse dessertklassieker die bij bruiloften en andere feestelijke gelegenheden geserveerd wordt. Het dessert komt oorspronkelijk uit Münster in Noordrijn-Westfalen. Het is een luchtige vanillepudding met stukjes chocolade en een vleugje rum, afgewerkt met verse frambozen. De naam komt vermoedelijk omdat er pure chocolade in verwerkt wordt, en die wordt algemeen als mannelijker beschouwd.
Heerlijk voor mannen. Maar ook lekker voor Moederdag! En nog supermakkelijk te maken ook. Dus zelfs iemand zoals ik, die zelden desserts maakt, kan het!
Ik verving de bruine rum door de oak barrel spiced rum van Don Q, die is houtgerijpt en smaakt lekker vol en heeft aroma’s van vanille, kaneel en een vleugje honing en maakt het dessert daardoor nog verleidelijker. Geen rum in huis of geen zin in rum? Je kunt ook bijvoorbeeld amaretto of Disaronno gebruiken.

Herrencreme of Herrenspeise is een Duitse dessertklassieker die bij bruiloften en andere feestelijke gelegenheden geserveerd wordt.

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 zakje Dr. Oetker vanille Pudding
  • 50gr suiker
  • 500ml melk
  • 50ml bruine rum (of varieer met spiced rum, amaretto etc.)
  • 200ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker Dr. Oetker vanillin
  • 50-60gr chocolade (puur, rasp)
  • Garnering: wat frambozen

Bereiding

  • De vanillepuddingpoeder vermengen met suiker. Daarna vermengen met ca. 6EL melk en tot een glad papje roeren.
  • De rest van de melk aan de kook brengen. Als de melk kookt, haal je de pan van het vuur. Roer nu het vanillepoeder-suiker mengsel door de melk en klop het met een garde klontvrij.
  • Kook de pudding nu nog een minuut goed door. Haal de pan van het vuur en dek de pudding af met huishoudfolie: leg de folie direct op de hete pudding en niet over de pan. Zo krijg je er geen vel op.
  • Laat de pudding volledig afkoelen.
  • Meng de chocoladerasp (hou een deel achter voor de garnering!) en de rum door de afgekoelde pudding.
  • Klop met een mixer de slagroom in 2 à 3 min. stijf. De slagroom moet stevig zijn en zijn vorm behouden als je door de kom roert. Je ziet dan een soort pieken. Roer er aan het einde de vanillesuiker door en meng nog even kort met de mixer.
  • Spatel de slagroom nu voorzichtig door de vanillepudding. Dat kun je het beste met een platte spatel doen. Zorg dat de slagroom luchtig blijft.
  • Verdeel de massa over vier (dessert)glazen en garneer met de achtergehouden chocoladerasp en enkele verse frambozen.
Herrencreme

Eet smakelijk!