Goût de France - Good France 2019

Het evenement ‘Goût de France – Good France – bestaat dit jaar 5 jaar en dat wordt groots gevierd van 21-24 maart a.s. Thema’s dit jaar zijn de maatschappelijk verantwoorde keuken met speciale aandacht voor de Provence. In Nederland kunt u bij 30 restaurants door het hele land reserveren voor een ‘Goût de France – Good France’-menu. Ik was in aanloop daarvan alvast aanwezig bij een kookworkshop voor kids van Le Lycée Français bij de Haagse Hotelschool. Jong geleerd, oud gedaan.

Het doel van ‘Goût de France – Good France 2019 ’ is – naast uiteraard promotie van de Franse keuken – ook om respect voor de planeet en gezonde voeding te promoten.

Respect voor de planeet en gezonde voeding
Op 21 maart slaan 5.000 chef-koks wereldwijd de handen ineen voor een duurzaam Frans diner. Chef-koks uit de hele wereld zullen dan een duurzaam Frans 4-gangenmenu bereiden gebaseerd op seizoensproducten. Het doel is – naast uiteraard promotie van de Franse keuken – ook om respect voor de planeet en gezonde voeding te promoten. Met de COP21, de klimaatconferentie van Parijs, en de Nationale Voedselconferentie (Les Etats Généraux de l’Alimentation) in het achterhoofd, wil Frankrijk een voorloper zijn met wereldwijde acties die duurzaamheid promoten. Zo ondersteunt ‘Goût de France – Good France’ het ‘No More Plastic’-initiatief, dat zich inzet voor de bescherming van de oceanen en minder gebruik van plastic. Ook organiseren op 23 maart 6 ministeries in Parijs een conferentie over duurzame voeding.

BIJLAGEDETAILS

Provence
Dit jaar staat ook de Provence in de aandacht van Goût de France – Good France. Midden in Parijs organiseert chef-kok Gérald Passédat op 21 maart een groot Provençaals banket in het de Village International de la Gastronomie. En er zijn tal van andere events om de Provençaalse keuken in de spotlights te zetten.

Vinissima deed dat al veel eerder. Wil je een paar lekkere Provençaalse gerechten uitproberen, kijk dan hier: de Provençaalse pissaladière (Franse uientaart), de tian (een overheerlijke en gezonde Provençaalse groenten-ovenschotel) of de socca provençale (een glutenvrij vegan platbrood van kikkererwtenmeel uit Nice met gekarameliseerde ui en olijven). Al mijn Franse gerechten vindt je hier.

Goût de France-menu bij Nederlandse restaurants
Even geen zin in koken, maar wel trek gekregen in de Franse cuisine? In Nederland bieden 30 restaurants in 21 Nederlandse steden een speciale Franse menu aan in de week van 22 maart.

Zie hier de volledige lijst van restaurants die meedoen en de menu’s die ze serveren. De chef-koks zullen hun eigen versie van een “diner à la française” serveren in het kader van een uitgebreid programma ter ere van verantwoord koken. Reserveer nu uw tafel bij een van de restaurants en vraag naar het Goût de France-menu! Ik heb de menu’s en gerechten alvast even bekeken en je vindt er alles van oesters, escargots, kikkerbilletjen-freekeh, gemarineerde forel, antiboise rode mul, escabeche, galette met schapenkaas en groenten tot en met klassiekers als bouillabaisse, gegrilde dorade, eendenrillette, lamsrug met ratatouille, bavette met béarnaisesaus, kaasplankjes, clafoutis en crème brûlée. Ik zeg alvast: Bon appétit!

Goût de France 2019 - ambassadeur Philippe LALLIOT 1

Kookworkshop voor kids
Ter gelegenheid van Goût de France – Good France 2019 organiseerde de Franse ambassade in Den Haag in samenwerking met de Haagse Hotelschool een Franse kookworkshop voor leerlingen van klas CE2 van Le Lycée Français. De kids mochten onder begeleiding van de chef van de Hotelschool, Stefan Hollen, en zijn team enkele Provençaalse gerechten maken, waaronder een salade niçoise, een quiche en een citroen- en een chocoladetaartje. Maar eerst kregen ze proefles: een lesje in proeven van de basissmaken zoet, zuur, zout/ziltig en bitter. Ze proefden planten en cresses, insecten, eetbare bloemen, maar ook azijn, jam en chocolade. De kids vermaakten zich prima, evenals de Franse ambassadeur in Nederland, Philippe Lalliot, die speciaal voor dit event even naar de Hotelschool was gekomen.

Meer info over Goût de France – Good France:
https://nl.ambafrance.org/Gout-de-France-Good-France-21-maart-2019 en https://nl.france.fr/nl/campagne/gout-france-good-france

of volg de Franse ambassade in Nederland op twitter en instagram via @FranceinNL en op social media @good_france en de hashtags #goodfrance en #goutdefrance.

En hieronder nog wat foto’s van de kookworkshop voor de kids. Eerst een lesje proeven met chef Stefan Hollen:

Goût de France 2019 - Stefan Hollen
Goût de France 2019 - Stefan Hollen
Goût de France 2019 - proeve

Dan samen gerechten uit de Provence koken:

Goût de France 2019 - koken
Goût de France 2019 - koken
Goût de France 2019 - koken

Trots als het klaar is en je samen aan tafel kunt gaan…

Goût de France 2019 - koken
Goût de France 2019 - koken

Maar het allerleukste is natuurlijk … de pan met chocolade uitlikken!

En zo ziet het eruit als je de kids aan het einde van de proefles even de mond laat ‘schoonmaken’ met sechuan buttons: elektriciteit in je mond. De een schrikt ervan en de ander vindt het lekker. De kids zijn weer heel wat ervaringen rijker.

Goût de France 2019 - sechuan button
Goût de France 2019 - sechuan button