IMG_6838
We beginnen onze tweede dag in Chili met een bijzonder bezoek aan een klein familiebedrijf, Casa Marín in de San Antonio Valley. Klein, maar fijn. En eigenzinnig.

We worden in het Nederlands verwelkomt! Jamie Verbraak ging jaren geleden voor een stage naar Santiago en ontmoette er drie weken later wijnmaker Felipe Marín te ontmoeten. Ze is nooit meer weggegaan en doet nu de marketing bij Casa Marín.

Maria Luz Marín
Casa Marín kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het is een klein familiebedrijf. Moeder Maria Luz Marín is een van de eerste vrouwen in Chili met een wijndiploma. Ze begon aanvankelijk bij een andere wijnmaker met bulkwijnen, maar haar droom was een eigen wijnhuis. Die droom kam uit in de San Antonio-vallei, in haar eigen geboortedorp Lo Abarca. Toen ze dat plan opvatte, werd ze voor gek verklaard door iedereen. Lo Abarca!? Het dorp ligt vier kilometer van de oceaan. Toen wij er aankwamen, was het mistig. De mist zou in de loop van de ochtend wel optrekken, maar het gebied staat bekend om z’n koelte. Het is er fris, winderig zelfs en er is veel bewolking. Zelfs in de zomers wordt het hier niet warmer dan 27 graden. Er werd in deze subvallei van San Antonio nog geen wijn gemaak en iedereen dacht dat het onmogelijk was om hier wijn te maken. Iedereen, behalve Maria Luz! Want zij kende het klimaat in haar dorp, wist dat je er goed kon verbouwen. Waren haar buren geen goede slaproducenten!? Nou dan!

Cool climat
De gescheiden Maria Luz begon Cada Marín. Inmiddels heeft het bedrijf veel aanzien en maakt het een mooie collectie bijzondere wijnen, samen met haar zoon Felippe. Met 150.000 flessen jaarproductie kun je het rustig een kleine topproducent noemen. Er worden vooral ‘cool climat’-druiven aangeplant: sauvignon blanc, riesling, gewurztraminer, sauvignon gris en pinot noir. Daarnaast, heel verrassend, ook syrah.

Eyeopener
De eerste oogst was in 2003, van sauvignon blanc. Maria Luz had goed naar de prijzen van Chileense witte wijnen gekeken in Engeland. Die deden gemiddeld zo’n 7 pond. Dat vond zij te weinig voor haar wijn, ze wilde minstens de 10- en 15-pond barrière doorbreken! Iedereen verklaarde haar wederom voor gek, want er waren ng geen Chileense witte premiumwijnen toen, maar ze hield vol. Ze kreeg uiteindelijk £16. Dat was een echte eyeopener voor de Chileense wijnindustrie! De sauvignon blanc van Casa Marín is daardoor een icoonwijn voor de Chilenen geworden.

63 verschillende plots
De wijngaarden van Casa Marín beslaan sinds 2011 zo’n 46 hectare, waarvan 80% op heuvels. De wijngaarden zijn verdeeld over 63 verschillende plots. De focus ligt op kwaliteit, alles wordt met de hand gedaan en de opbrengsten worden laag gehouden. Er zijn veel verschillende micro-klimaten en bodems, zoals klei, graniet, vulkanisch gesteente en zand. Marín speelt ook met de wind die rond 12 uur opkomt. En voor alle verschillende plots is er een ander canopy management nodig.

Wij proefden de volgende wijnen:

2012 Casa Marín, riesling, Miramar Vineyard.
Miramar betekent zeezicht, vanwege de nabijheid van de oceaan. De oceaan geeft veel invloeden. De wijn is bleekgeel en fris. Rijpe tropische neus. Veel petroltonen. Vol, dat komt onder andere door bâtonnage. Goede wijn met mooie balans. De wijn kan goed ouderen (zo’n 5 jaar).

2013 Casa Marín, sauvignon blanc, Cipreses.
Dit is de witte icoonwijn van het huis. Frisse neus. Asperge. Meloen. Grassig. Groene kruiden. Lage productie. Van een winderige wijngaard op de heuvels. Om wat meer volheid te krijgen, heeft 4% houtlagering gehad.

2013 Casa Marín, sauvignon gris, Esters Vineyard.
Fijn. Elegant. Bittertje. Mooie balans met mildfrisse zuren. Veel expressie. 50% van de wijn heeft houtrijping gehad (2nd en 3rd fill). Klein zoetje (11,85 gram suiker). Mede daardoor is de wijn gastronomisch goed inzetbaar en krijgt veel belangstelling vanuit de horeca, onder andere sterrenrestaurants in London.

Generatieverschil: rijp versus elegant
2009 Casa Marín, pinot noir, Lo Abarca Vineyard.
Maria Luz presenteert deze wijn zelf. Hierbij valt meteen het verschil tussen haar en haar zoon op. Felipe heeft het wijnmaken per 2010 overgenomen. Zijn stijl is meer Europees georiënteerd, d frisser en eleganter. Hij oogst wat eerder dan zijn moeder deed of zou doen. Een duidelijk generatieverschil!
Maria Luz werkte aanvankelijk als wijnmaker voor een ander. Zij kreeg de vraag welke stijl wijn ze wilde maken. De Amerikaanse markt was toen belangrijk en dus maakte ze wijnen die de Amerikanen lekker vonden. “Ik oogste zo laat dat de druiven bijna golfballen waren,” herinnert Maria Luz zich. Late oogst dus met veel rijpheid en suiker, resulterend in volle alcoholische wijnen. Zo maakte ze deze wijn van 2003 tot 2009. Toen nam zoonlief het wijnmaken over.

2013 Casa Marín, pinot noir, Litoral Vineyard.
Deze wijn komt uit de kuststreek. Een jaar houtrijping (2nd tot 4th fill). Licht. Elegant. Kersen. Zeer aangenaam.
De Europese markt heeft een voorkeur voor deze wijn en de Europeanen vinden deze frisse elegante stijl van zoon Felipe lekkerder dan de rijpere volle powerstijl van moeder Maria Luz. Felipe’s stijl vanaf 2010 is door het eerdere plukken fris, minder alcohol, meer fruit, minder hout. Ook inderdaad eerder mijn stijl wijn.

2010 Casa Marín, syrah, Miramar Vineyard.
De syrah is hier controversieel vanwege het koele klimaat. Een goede wijn van syrah hier maken is dan ook niet elk jaar mogelijk. Soms is het allemaal wat te groen, te vegetaal. Maar als het lukt, verzekert Maria Luz ons, dan is de wijn uniek. Wij proeven de 2010 en eerlijk gezegd begrijp ik wel iets van de kritiek. 12% alcohol. Boerse stijl met veel zuren. Mij net iets teveel. Mag wat zwoeler. De wijn heeft twee jaar houtrijping, want na 18 maanden merk je ineens een duidelijk verschil optreden.

Het was in alle opzichten een boeiend bezoek aan een van de kleinere spelers in Chili. Maar dat maakt deze reis zo leuk, want je komt elke keer weer leuke verrassingen tegen.

IMG_6835