2015/01/img_6710.jpg
Wat een trip staat ons te wachten! We zijn met zo’n 40 (bijna-)vinologen op wijnreis naar Chili en Argentinië! We gaan veel zien en nog meer proeven. Het is per slot van rekening een studiereis en we zijn hier om wat te leren.

Na een lange vlucht aan het einde een stukje over Argentinië gevlogen. Daar komen we over vijf dagen nog. We zien de Andes liggen als afgrenzing tussen Argentinië en buurland Chili. Indrukwekkend. En dan stappen we uit in Santiago de Chili. Het is lekker warm, zo’n 30 graden. Heel wat anders dan de winter in Nederland. Maar we leren dat het net schoolvakantie is hier. De kinderen hebben school van maart tot en met december en Chili is nu aan de zomervakantie toe. Jaja, zuidelijk halfrond! De wijnoogst is er natuurlijk ook in de herfst, maar dan wel van eind februari tot ergens in maart.

Na een lekkere douche worden we verwelkomd met Cono Sur sparkling brut. Zie Bubbelblog voor een beschrijving (http://bit.ly/1El0pTm).

Concha y Toro
Vervolgens reden we in een dik uur naar de Maipo Valley waar het grootste en indrukwekkendste wijnhuis van Chili staat: Concha y Toro. Dit huis is een gigant in Chili. Het heeft niet alleen in Chili al tien verschillende wijngaarden in uiteenlopende wijnregio’s, maar bezit ook wijngaarden in Argentinië en de VS. Concho y Toro (de namen van de vader en koeder van de oprichter) werd in 1883 opgericht. Negen jaar later overleed de oprichter al en in 1923 werd het een publiek bedrijf. Inmiddels is het bedrijf zelf op de New York Stock Exchange genoteerd! Het produceert zo’n 150 miljoen flessen wijn en heeft vele wijnlabels. Castillero del Diablo (de duivelskelder) is een populaire lijn. Trio is een lijn van blends van drie druivenrassen. Marqués de Casa Concha komt van single vineyards. Ook het bekende Cono Su, biotopper Emiliana en de met Aztekenfiguren versierde etiketten van Maycas Limari behoren tot het wijnhuis. De toplijn is Don Melchior, een icoonwijn die zo’n $150 kost en alleen door de familie bij speciale gelegenheden wordt gedronken.

In Chili worden de druiven soms wel 400 kilometer vervoerd om verwerkt te worden. Opvallend, want ze worden dan dus niet in de regio gevinifieerd waar ze vandaan komen! Bij ons mag dat niet. Maar ja, bij ons mag je ook niet irrigeren en hier wel. In de wijngaard waar wij waren doen ze dat zelfs drie à vier keer per week, een half uurtje ’s morgens en een half uurtje ’s avonds. We zagen er heel wat verschillende druiven staan, van chardonnay, sauvignon blanc, gewurztraminer, sémillon, torontel en riesling tot cabernet sauvignon, pinot noir, aspirant bouschet (kennelijk iets anders dan alicante bouschet, maar net zo’n teinturier met veel rood sap!) en paìs.

We slenteren wat door de tuinen rond de wijnkelder en zien het elegante oude zomerhuis van de familie.
De 22-kamer villa uit 1875 wordt nu alleen nog voor speciale gasten gebruikt.

Daarna bezoeken we twee wijnkelders, een moderne en de Casillero del Diablo. De legende wil dat er wijn uit de kelders werd gestolen en dat men toen vertelde dat er een duivel in de kelder was. Er is daarna nooit meer gestolen, maar de legende leeft voort in de naam van een van de series van Concha y Toro.

We proefden er in totaal vijf wijnen:

2012 Colchague Valley, chardonnay, Gran Reserva. Zes maanden Franse barriques. Tropisch. Zoetje. Bittertje.

2013 Valle di Limari, pinot noir, Reserva Especial, Maycas Limari. Twaalf maande Franse barriques. Gekoeld geserveerd. Elegant. Kersen. €14,95 bij Albert Heijn, hier in de winkel ook nog ca. €14!?

2012 DO Peuma, carmenere, Gran Reserva, Serie Riberas, Concha y Toro. 13 maanden Frans (70%) en Amerikaans (30%) eiken. Dik. Vol. Rijpe tannines. Spicy.

2013 Palo Alto. 50% cabernet sauvignon, 28% carmenere, 22% syrah. Twaalf maanden Frans eiken. Boers en vol.

2013 Valle del Maipo, Reserva Privada, Casillero del Diablo. Van 85% cabernet sauvignon en 15% syrah. 14 maanden Frans eiken. $15. Dik. Vol. Zeer rijp en zacht. Nog wat gesloten.

Een leuke, maar nog geen indrukwekkende proeverij. Maar het is nog maar het begin…

Morgen meer!