Cocktail The Graduate

🍸 Ik las het recept voor cocktail The Graduate op Instagram @thebarroots. Het recept van de cocktail is van bartender @geoffhansen die de cocktail in 2017 bedacht voor iemand (ene James) die geslaagd was en @thespokesclub (een ‘private members club’ in Toronto) binnenliep om dat te vieren met een zeer exclusieve nieuwe cocktail. Dat werd dus The Graduate. De foto van mijn eigen cocktail is geïnspireerd op de foto die @cheerstohappyhour maakte.

Eerlijk? Toen ik de ingrediënten zag, dacht ik “wat een bijzondere combinatie!” Ik bedoel: mezcal (voor het gemak: rokerige tequila), groene Chartreuse (kruidenlikeur genoemd naar het kartuizerklooster in de Franse Alpen) en witte crème de cacao samen!? Pff. Ik kon me er nog weinig bij voorstellen, maar die rare combi intrigeerde wel èn ik had alles in huis. Ik gebruikt de mezcal Vida de San Luis del Rio van Delmaguey, groene Chartreuse (er is maar 1, die van de monnikken) en de crème de cacao van De Kuyper.

🔖 Het recept is:

  • 37,5ml mezcal
  • 7,5ml groene Chartreuse
  • 15ml crème de cacao white

Bereiding:

  • Stir (roeren) alle ingrediënten met een paar ijsblokjes.
  • Giet via de strainer in een klein cocktailglaasje.
  • Garneer met een takje tijm.

En wat vind ik ervan? Je moet sowieso van het rokerige van mezcal houden. Dat valt eerst op. Ook in de neus. Nippen. Rokerig. Dan kruidig. Dan komt het zoetje van de cacao. De afdronk is weer rokerig. En ineens krijgt ook je neus een vleugje cacaopoeder binnen. Heel bijzonder. Nip-cocktail. Niet eentje die je zomaar met grote slokken opdrinkt. Ik hoop dat James er destijds ook van genoten heeft. Ik wel in elk geval.

De cocktail werd heel populair en stond daarna kennelijk voor 100 Canadese dollars op de cocktailkaart (met een ‘betaalbare versie’ voor 20 dollar). Tja. Geniet er dus maar lekker van!