Cocktail Takumi's Aviation

De cocktail Takumi’s Aviation – pure luxe van weleer! Mijn zoektocht om lekkere dingen te maken met de cresses en blossoms van mijn Cressperience Box van Koppert Cress gaan onvermoeid door tot ik de box helemaal leeg heb. Een race tegen de klok nu, want ik heb de box al bijna twee weken. Gelukkig is het koud en de box met 26 cresses, blossoms en leaves staat buiten en ze houden zich vooralsnog goed. Vandaag ging ik aan de slag met de Bean Blossom. Dit kleur van dit decoratieve paarse bloemetje“ met een zoete bonensmaak en een krokante bite in het hart” gaf me de inspiratie om eindelijk eens de cocktailklassieker Aviation te maken. De elegante en verfijnde lila gekleurde Aviation mag met recht een cocktailklassieker worden genoemd. En met het mooie paarse bloemetje erbij als garnering, straalt de Aviation helemaal de luxe van zijn ontstaansjaren uit. Stijlvol, bloemig en met een fris zuurtje en een prachtige kleur.

Cocktail Aviation – Doe je ogen dicht, neem een ‘sipje’, geniet en denk aan alle mooie reizen die we na de lockdown weer kunnen maken…

De Aviation is opgenomen in de IBA List of Cocktails als “unforgettable” (IBA is de International Bartenders Association). Het cocktailrecept verscheen voor het eerst in de publicatie ‘Recipes for Mixed Drinks’ (1916) van Hugo R. Ensslin, die hoofdbartender was van het Wallick Hotel in New York.
De Aviation dankt zijn naam aan de lichtblauwe kleur van de cocktail die het te danken heeft aan de toevoeging van de Crème de Violette. Deze kleur doet denken aan de blauwe hemel zoals je hem ziet vanuit het raam van een vliegtuig. En aangezien vliegen aan het begin van de 20e eeuw alleen voorbestemd was voor de allerrijksten, deed de cocktail zijn naam eer aan. Het gaf de cocktail een zweem van luxe, die nog werd versterkt door het feit de crème de violette ook toen al lastig te verkrijgen was.

paars-lila Aviation

Crème de violette
De Aviation krijgt z’n blauw-violette kleur van ‘crème de violette’(ook wel ‘liqueur de violette’ genoemd, maar de crème-varianten bevatten meer suiker en zijn wat zoeter!). Dat was destijds al moeilijk verkrijgbaar en dat verhoogt het luxe karakter rondom deze cocktail.

De bloemigheid van crème de violette kan de Aviation een wat ‘zepig’ karakter geven. En het maakt voor deze cocktail, ondanks het kleine aandeel van 5 à 7,5ml, best uit welk merk je neemt. Sowieso vervalt die zepigheid en geparfumeerdheid als je de crème de violette vervangt door parfait d’amour; dan nemen de weelderige vanilletonen het over van de bloesemgeur. Ook hier weer verschillend, afhankelijk van het merk parfait (zoals De Kuyper, Bols, Van Wees). Je zult ook zien dat de kleurtint bij al deze crèmes en likeuren verschikt per merk. Soms zal je Aviation een blauwzweem krijgen, soms echt mooi lila, en soms eerder roze-lila. Trek je er niks van aan. Dat heeft er vooral mee te maken welk product en welk merk he neemt.

Een bekende crème de violette is de Oostenrijkse crème de violette van Rothman & Winter; die noemt zich “floral liqueur”. Giffard in de Loire maakt er ook een (met maar 16% alc. enduidelijke tonen van viooltjes, rozen en wat lavendel). Andere merken zijn b.v. Briottet uit Dijon (18% alc.) en Massenez.

Bitter Truth maakt een moderne variant van de crème violette met veel bloemenaroma en tonen van mint.

En om er nog even op door te gaan: er is ook paarse Crème Yvette. Die is van mure (bramen), framboise (frambozen), cassis (zwarte bessen) en fraise sauvage (wilde aardbeien).

Varianten
De Aviation cocktail is een klassieke gin-cocktail en is waarschijnlijk de meeste succesvolle variatie op de Gin Sour (60ml gin – 30ml citroensap – 15ml suikersiroop – 15ml eiwit – 3 dashes Angostura Bitters). De suikersiroop werd vervangen door Marasquin en er kwam minder citroensap in om een mooiere zoet-zuur balans te krijgen.

Als je de Aviation niet met gin, maar met wodka maakt, heb je een zogenaamde Clean Aviation. Die is niet paars, en is super makkelijk om te maken.

Er zijn ook cocktails zonder de crème de violette en die dus ook geen lilazweem hebben. De ‘boosdoener’ voor deze variant is Harry Craddock die in zijn toonaangevende cocktailboek ‘Savoy Cocktail Book’ van 1930 de crème de violette gewoon wegliet. Craddock’s bleke variant (van 2/3 gin, 1/3 citroensap en “2 dashes of maraschino “) heeft daarna veel bartenders doen besluiten het violet-element ook maar weg te laten. Wel jammer wat mij betreft, want je gaat daarbij voorbij aan de zweem van luxe die de oorspronkelijke Aviation uitstraalde door de kleur èn door het feit dat de ‘crème de violette’ zo schaars was (en is).

De Blue Moon cocktail wordt gemaakt met gin, citroensap en crème de violette of Creme Yvette, maar zonder maraschino. Een wat straffere variant dus, want de maraschino geeft een zoetje. Er is ook nog een Moonlight cocktail; die wordt gemaakt met gin, limoensap, Cointreau en crème de violette.

De Man Eater maak je met 30ml gin, 30 ml parfait d’amour en 10 ml citroensap.

Wil je het bloemige van de oorspronkelijke Aviation benaderen, vervang dan de crème de violette door Elderflower—likeur (vlierbes) voor een Elderflower Aviation of Elder Aviator.

De makkelijkste manier om de ‘crème de violette’ te vervangen is met de paarse likeur ‘parfait d’amour’. Ik maakte de Aviation met De Kuyper en dat smaakte perfect. Maar door de sterke vanilletonen in de likeur van De Kuyper, wordt de Aviation natuurlijk wel iets anders van smaak. De bekendste Aviation met parfait d’amour is de zogenaamde Takumi’s Aviation. De Japanner Takumi Watanabe maakte deze variant met de parfait van Marie Brizard tijdens de finale van de Diageo’s World Class Bartender of the Year wedstrijd in Athene in 2010. Watanabe is chief barman bij The Sailor Bar in Sakurai. Zijn recept voor de Aviation is: 45ml gin (hij gebruikte Tanqueray Ten), 15ml marasquin (Giffard), 7,5ml parfait d’amour (Marie Brizard), 10ml citroensap en als garnering een ‘lemon twist’ (citroenschilletje). Watanabe won net niet, maar zijn variant is een moderne cocktailklassieker geworden. Marie Brizard heeft wat meer sinaasappeltonen en vanille dan de bloesemtonen van een crème de violette.

Stiekum heb ik dus de Takumi’s Aviation gemaakt met parfait omdat ook ik, net als watanabe, geen crème de violette in huis heb. Ik heb wel de Dutch Rose Gin van Petra de Boevere (Slijterij de Vuurtoren) gebruikt, daar zitten namelijk rozenblaadjes in, dus heb ik toch nog een beetje bloemen toegevoegd. Op die manier toch een mooi alternatief voor de originele Aviation! Maar toegegeven, ik zag de wereld met mijn variant een beetje door een roze bril, want erg paars-lila werd mijn cocktail niet, eerder met een mooie roze zweem. Maar dat deed aan de smaak niets af en je zult zien dat elk merk crème de violette of parfait d’amour door z’n samenstelling toch weer een net iets andere kleur geeft, van blauwig naar lila-paars of roze.

Genoeg varianten dus om weer even mee te kunnen variëren dus de komende tijd!

Takumi's Aviation met Bean Blossom en lemon twist

Ingrediënten (1 cocktail)
De oorspronkelijke verhouding van Ensslin was: 45ml gin, 22,5ml citroensap, 2 dashes maraschino-likeur en 2 dashes crème de violette (PS voor een ‘dash’ bestaat geen officiële maat, maar 1 dash is omgerekend ca. 0,93ml, dus ruwweg één milliliter of 1/6 theelepel; een paar drupjes dus) . De IBA noemt: 45ml gin, 15ml citroensap, 15ml maraschino, 1 barlepel (5ml) crème de violette.

Je ziet nu veel verhoudingen, vaak ook met 60ml gin wat ik teveel vind (qua alcoholinname). Je ziet wel dat in de loop der tijd het aandeel marasquin wat omhoog is gegaan. De cocktail wordt daar een tikje minder straf van en ook ik heb dat aangehouden. Mijn perfecte Aviation is als volgt:

  • 45ml gin (b.v. Dutch Rose gin)
  • 15ml marasquin (b.v. maraschino liqueur van Luxardo)
  • 5ml ( = een barlepel; of neem 7,5 als je het iets zoeter wilt) crème de violette (of gebruik parfait d’amour voor de Takumi’s Aviation)
  • 22,5ml vers citroensap
  • Garnering: Bean Blossom en citroenschilletje, of alleen citroenschilletje, of eetbaar viooltje

Bereiding

  • Voeg alle ingrediënten (behalve de garnering) in een cocktailshaker met ijs en shake 10 seconden.
  • Giet via een strainer (of fijn zeefje) in een elegant – liefst gekoeld – cocktailglas.
  • Garneer met Bean Blossom en citroenschilletje.

Cocktail Aviation – Doe je ogen dicht, neem een ‘sipje’, geniet en denk aan alle mooie reizen die we na de lockdown weer kunnen maken…