Omdat ik nog wat ananassap had, zocht ik naar een lekkere cocktail met rum en ananas. Dat werd de cocktail Jungle Bird. Deze cocktail werd in 1973 bedacht door beverage manager Jeffrey Ong als welkomstdrankje voor de opening van Hilton Kuala Lumpur.
De bar van het hotel aan het zwembad heette Aviary Bar (volière) en die had ook een volière met vogels, dus de naam voor deze tiki-stijl cocktail paste goed. De Jungle Bird werd in een porseleinen vogel (je dronk uit de staart) geserveerd en destijds gegarneerd met schijfjes citroen en sinaasappel, een cocktailkers en een orchidee. Later werd dat vervangen door een wijnglas en de garnering werd simpeler. De cocktail is supermakelijk te maken en absoluut perfect.
Vinissima’s Cocktailrating: The Jungle Bird ****(*) = 9
Friszuur met een aangenaam bittertje (van de Campari) en lekker zoetig en fruitig door de ananas. Wat mij betreft een geweldige cocktail.
Jungle Bird had geen wereldwijde bekendheid, maar werd herontdekt en bekend door het boek ‘Intoxica’ van Jeff Berry en is nu een populaire cocktail in en ook buiten Maleisië. Ik maakte ‘m en vind het niet zo gek dat deze creatie geliefd is. De cocktail is prachtig in balans. Een mooie mix van friszuur en bitterzoet met fruitige accenten op de achtergrond.
Jeffrey Ong stierf in 2019 op 71-jarige leeftijd en werd in een Maleise krant als held geroemd als “the creator of Malaysia’s only international recognised classic cocktail”. Een mooi en terecht eerbetoon.
Ingrediënten
- 45ml bruine rum (ik nam Havana Club 7 years)
- 45ml (vers) ananassap
- 22,5ml Campari
- 15ml vers limoensap
- 15ml suikersiroop
- IJsblokjes
- Garnering: ananaspartje, maraschuino-kers en limoenschijfje
Bereiding
- Shake alle ingrediënten met ijsblokjes.
- Giet via een strainer in een old-fashionedglas met ijsblokjes.
- Garneer met een ananaspartje, maraschino-kers en limoenschijfje (of waaier drie ananasblaadjes uit in de vorm van het kuifje van een tropische vogel).
Geniet ervan!
Geef een reactie