cocktail brandy alexander

Zoek je een heerlijke after dinner cocktail voor de decembermaand? Maak dan eens de cocktail Brandy Alexander! Fluweelzacht, chocoladesmaak en romig. Wat wil je nog meer!? Een milkshake voor volwassenen, zeg maar. En helemaal ideaal voor mensen die niet zo’n fan van desserts zijn. Dan vervangt een after dinner cocktail als deze gewoon je dessert. Deze Brandy Alexander is daar zeer geschikt voor. Dessert anyone…? “No thank you. I prefer to drink my dessert!” Ik zeg: Cheers!
De recepten variëren. Ik neem iets meer brandy, maar je kunt ook 30ml brandy nemen, dus alles in gelijke delen. Dat is de klassieke variant. Als je van een wat zoetere cocktail houdt, kun je beter 30-30-30ml nemen, dus wat minder brandy. Hou voor wat droger en straffer 45ml brandy aan.

Dessert anyone…? “No thank you. I prefer to drink my dessert!”

Ingrediënten (voor 1 cocktail)

  • 45ml brandy (Cognac of brandy)
  • 30ml crème de cacao (bruin)
  • 30ml room (de meeste recepten gaan uit van ‘light cream’; slagroom, maar ook volle of halfvolle melk mag ook)
  • IJsblokjes
  • Nootmuskaatrasp

Bereiding

  • Shake brandy, crème de cacao en room met ijs. Giet via een strainer (dus zonder het ijs) in een martini- of cocktailglas.
  • Garneer met geraspte nootmuskaat.

Het maakt natuurlijk nogal wat uit welke brandy je neemt. Ik nam Brandy de Jerez solera gran reserva “Cardenal Mendoza”, een Spaanse brandy van Bodegas Sánchez Romate Hnos. Deze brandy is zacht en heeft tonen van caramel en rozijnen. Dat geeft een zoeter resultaat dan dan je bijvoorbeeld een cognac of een vrij strakdroge stijl brandy neemt.

Varianten
Leuke variant: doe er nog een dash Chocolate Bitters in voor een extra chocoladetoetsje.

En nog een variant: als je de brandy vervangt door bourbon whiskey, heb je een Bourbon Alexander. Ook leuk om die te proberen met 45ml bourbon, 30ml crème de cacao en 30ml kokosroom in plaats van gewone room. Ik verzin ‘m nu zelf, geen idee of die al bestaat en hoe die dan heet. Binnenkort maar eens uitproberen…

Troy Alexander
De Brandy Alexander is een variant op een cocktail die al in 1915 bekend was: de Alexander. Die werd gemaakt met gin. Het verhaal gaat dat bartender Troy Alexander van Hotel Rector in New York deze cocktail bedacht. Hij zou een witte cocktail gemaakt hebben om Phoebe Snow te vieren, een personage uit een reclamecampagne van de Delaware, Lackawanna and Western Railroad. Deze cocktail werd gemaakt met gin, witte crème de cacao en room.

Wie bedacht de Brandy Alexander? Hierover bestaan verschillende verhalen. De meest waarschijnlijke is dat de cocktail bedacht werd voor Tsaar Alexander II. De Brandy Alexander schijnt de favoriete cocktail van John Lennon geweest te zijn. De cocktail duikt ook regelmatig in films en tv-series op, zoals ‘Days of Wine and Roses’, ‘Tattoo’, ‘A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III’, ‘Brideshead Revisited’, ‘Two Lovers’, ‘Cheers’ en ‘The Big Bang Theory’.