Chowder is een heerlijke Amerikaanse comfortsoep. Chowder komt weliswaar uit Amerika, maar werd eigenlijk naar Noord-Amerika en Canada meegenomen door immigranten vanuit Engeland en Frankrijk. Oorspronkelijk werd de soep verdikt met verbrokkelde biscuitjes of crackertjes, maar tegenwoordig gebeurt dat met blokjes aardappel. De versie uit New England met ‘clams’ (clam chowder, met mosselen, kokkels of vongole) is misschien wel de meest bekende. Ik maakte al eerder een eigen variant, chowder met gerookte kipfilet, maïs en saffraan.
Je kunt natuurlijk lekker variëren met deze stevige maaltijdsoep en er je eigen draai aan geven. Gerookte schelvis, garnalen, kabeljauw, zalm, allerlei schaal- en schelpdieren, en zelfs luxe varianten met krab of kreeft zijn er. Daarnaast kun je er extra groenten aan toevoegen, zoals bleekselderij of prei, maar wortel, zoete aardappel, venkel, spinazie of paddenstoelen kunnen ook. De basis kan heldere (vis- of groenten)bouillon zijn, of een romige soep van bouillon met room of melk, of een rode soep met bouillon en tomatenpulp, zoals de Manhattan-variant. En je kunt de soep op smaak brengen met kerriepoeder, saffraan, dille, tijm, rozemarijn, laurier, chipotle-pepertjes, groene jalapeño-pepertjes of bijvoorbeeld ras-el-hanout. Eigenlijk kan bijna alles als je chowder maakt. Ik maakte dit keer een chowder met zalm en voegde daar venkel, bleekselderij en (kokos)melk aan toe. Dat leverde een bijzonder smakelijke chowder op.
Eigenlijk kan bijna alles als je chowder maakt. Ik maakte dit keer een chowder met zalm en voegde daar venkel, bleekselderij en (kokos)melk aan toe.
Ingrediënten (4 personen)
- 300-400gr verse zalmfilet (zonder vel; niet gerookt), in blokjes van ca. 3cm
- 1 witte ui, gesnipperd
- 1 venkelknol, in reepjes en de blaadjes (‘pluis’) bewaard
- 4 stengels bleekselderij, in ringetjes
- 1 knoflookteentje, gesnipperd
- 1TL gedroogde tijm
- ½TL gerookte paprikapoeder (pimentón de la Vera)
- 1 laurierblaadje
- 75ml witte vermouth (b.v. Noilly Prat; of neem witte wijn)
- 600ml visbouillon (mag van blokje)
- 8 jonge krieltjes (in de schil), in plakjes
- 225ml kokosmelk
- 225ml melk
- Zout en versgemalen peper
- 4 takjes dille
- Optioneel: enkele citroenpartjes
- Olijfolie
Bereiding
- Fruit de ui zachtjes een aar minuten in de olijfolie. De ui mag niet bruin worden.
- Fruit daarna 5 minuten de venkel en bleekselderij mee.
- Voeg knoflook toe en laat nog een minuut meebakken.
- Voeg de aardappelplakjes, tijm, gerookt paprikapoeder, laurier, vermouth, visbouillon toe en breng aan de kook. Laat ca. 8-10 minuten zachtjes doorkoken.
- Voeg dan 450ml kokosmelk en melk (in verhouding van 50-50%) toe en verwarm. Leg de blokjes zalmfilet erin en kook zachtjes nog 3-4 minuten tot de zalm gaar is. Let op dat de vis niet te gaar wordt en uitdroogt.
- Breng de soep desgewenst op smaak met zout (voorzichtig hiermee, want de bouillon is meestal ook al zout!) en versgemalen peper.
- Dien de soep heet op en garneer met de venkelblaadjes en wat dille. Geef er eventueel wat citroenpartjes bij als iemand de soep wat frisser wil maken.
Geef een reactie