krokante wasabi-kip

Ik ben dol op wasabi! Lekker scherp bij je sushi. Heerlijk. Maar je kunt er zoveel meer mee. op je kip smeren bijvoorbeeld en een heerlijk crispy kipfilet mee maken. Tip: neem dan wel de beste wasabi die je kunt kopen, want er is veel verschil in kwaliteit. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste wasabipasta die je in Nederland koopt, nauwelijks wasabi bevat!? Echte wasabi van de groene wortelstam van de Wasabia Japonica hoef je alleen maar te raspen om een heerlijke aromatische smaakmaker te krijgen. Maar helaas verliest deze al na een kwartier zijn mooie smaak en kleur. Niet ideaal dus! De nepwasabi die we in Nederland kopen of in onze sushirestaurants krijgen, bevat vooral mierikswortel, en daarnaast bijvoorbeeld mosterd, radijs en een groene kleurstof. Dit goedkope alternatief is vaak scherper en minder aromatisch dan echte wasabi. Maar we zullen het ermee moeten doen, want echte wasabi is hier nauwelijks te krijgen. Kijk wel even op je tube hoeveel procent wasabi er nog wel in zit; ik zag tubes met 4 en 15% en die van 15% snaakt al veel beter dan die met maar 4% wasabi. Ik heb wel een keer bij een sushirestaurant ‘kizami wasabi’ gekregen (grof geraspte wasabi). Dat was erg lekker: aromatisch en zacht. Waarschijnlijk benadert dat nog het meeste de echte wasabi. Je kunt het diepgevroren (bewaren op -18 graden) in geschaafde vorm op internet vinden van het merk Kinjirushi. Nog niet gedaan, maar ik ga het zeker een keertje proberen te vinden.

De nepwasabi die we in Nederland kopen of in onze sushirestaurants krijgen, bevat vooral mierikswortel.

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 kipfilets
  • 2EL wasabipasta
  • 1EL maïzena
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1½ EL panko
  • 1½ EL wasabibollen (ca. 25gr), fijngestampt in een vijzel (geen poeder, mag nog wat korrelig zijn)
  • Zout en versgemalen peper
  • Wat (room)boter en olie om in te bakken

Bereiding

  • Bestrooi de kipfilets met zout en peper en bestrijk met de wasabipasta. Laat een kwartiertje intrekken.
  • Vermeng de panko en verkruimelde wasabibollen.
  • Strooi de maïzena over de kipfilet. Haal de kipfilet dan door het losgeklopte ei en tenslotte door het panko-wasabibollen mengsel. Druk goed aan.
  • Verwarm boter en olie.
  • Bak de kipfilets aan beide kanten ca. 3 minuten. Het eindresultaat ziet er een beetje als een rimpelige Wiener Schnitzel uit.
  • Serveer direct en geef er een lekkere knapperige frisse salade bij, met bijvoorbeeld radijs en julienne wortelreepjes erin. Wij dronken er een mooie milde sake bij.