Chana Palak Paneer Masala

Vandaag op tafel: Chana Palak Paneer Masala, een vegetarische Indiase curry met kikkererwten spinazie en paneerkaas. Dag 3 van de Week zonder Vlees. Een gerecht uit India, het land waar het minste vlees gegeten wordt, mag dan natuurlijk niet ontbreken. Ik heb nu drie dagen achter elkaar vegetarische gerechten uit de wereldkeuken gemaakt: eerst Catalaanse paddenstoelen-fideuà, daarna Thaise Pad Thai en nu dus Chana Palak Paneer Masala.

India met zijn vele boeddhisten en hindoes, kent een enorme variëteit aan vegetarische gerechten. Er zijn tal van vegetarische curries en gerechten als dhal of dopiaza. Peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en bonen worden veel gebruikt, evenals groenten als bloemkool, pompoen, spinazie, wortel, aubergine en doperwten, maar ook zoete aardappel en de kaas ‘paneer’. Paneer kende ik nog niet, ik gebruikte het nu voor het eerst. Paneer is een jonge verse Indiase kaas met veel eiwit en weinig vet of zout. Je kunt die makkelijk zelf maken van koemelk en citroensap (of azijn) of kopen (b.v. van Apetina bij AH of Jumbo, of van Kleinlangeveldsloo bij Ekoplaza). Paneer lijkt een beetje op de Griekse halloumi. Je kunt paneer bakken en het smelt niet. Ook kun je de blokjes meekoken. Maar bakken of grillen, zeker als je blokjes eerst gemarineerd hebt in olie met specerijen of bestrooid met specerijen, is het lekkerste.

Wat eet je bij al die vegetarische gerechten? Meestal rijst, naanbrood, pappadums en/of platbrood (chapati of roti).

Ik maakte Chana Palak Paneer Masala. Vaak zie je de ingrediënten in twee aparte gerechten: chana masala (masala met kikkererwten) en palak paneer (spinazie met paneer-kaas). Maar de combinatie van kikkererwten, spinazie en paneer-kaas was heel lekker.

India met zijn vele boeddhisten en hindoes, kent een enorme variëteit aan vegetarische gerechten. Vandaag op tafel: Chana Palak Paneer Masala, een vegetarische Indiase curry met kikkererwten spinazie en paneerkaas.

Wijntip: als je je gerecht pittig maakt, past een witte wijn met milde zuren en wellicht een heel klein zoetje het beste. Wij kozen voor de 2016 Botanica ‘Mary Delany’ Collection semillon uit Elgin in de Western Cape (Zuid-Afrika). En die bleek nog eens “vegan friendly” ook, dat paste dus extra goed bij de vegetarische Chana Palak Paneer Masala. De van oorsprong Amerikaanse Botanica Wines-oprichtster Ginny Povall kreeg voor deze wijn maar liefst 5 Platter-sterren! De wijn is deels vergist in rvs en deels in oude 400L-vaten en rijpte 9 maanden ‘sur lie’. Deze semillon is een complexe volle wijn, met peer, granny smith, limoen, een vleugje perzik en wat elegante romigheid zonder echte houttonen. Rond door milde zuren, maar met voldoende friacheur voor een mooie levendigheid. Eet smakelijk!
Wijntip: als je je gerecht pittig maakt, past een witte wijn met milde zuren en wellicht een heel klein zoetje het beste. Wij kozen voor de 2016 Botanica ‘Mary Delany’ Collection semillon uit Elgin in de Western Cape (Zuid-Afrika). En die bleek nog eens “vegan friendly” ook, dat paste dus extra goed bij de vegetarische Chana Palak Paneer Masala. De van oorsprong Amerikaanse Botanica Wines-oprichtster Ginny Povall kreeg voor deze wijn maar liefst 5 Platter-sterren! De wijn is deels vergist in rvs en deels in oude 400L-vaten en rijpte 9 maanden ‘sur lie’. Deze semillon is een complexe volle wijn, met peer, granny smith, limoen, een vleugje perzik en wat elegante romigheid zonder echte houttonen. Rond door milde zuren, maar met voldoende friacheur voor een mooie levendigheid. Eet smakelijk!

Ingrediënten (2 personen)

  • 200gr paneer, in blokjes van 1,5 à 2cm
  • 1 rode ui, in ringetjes
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 2cm verse gember, geraspt
  • 1 chili- of cayennepepertje, fijngesnipperd
  • 2EL currypasta Tikka Masala of 1EL garam masala (specerijenmengsel)
  • 200ml kokosmelk
  • 2 grote tomaten, in blokjes (of een blikje tomatenblokjes)
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
  • Sap van een halve limoen
  • 300gr verse spinazie
  • Olijfolie
  • Koriander of platte peterselie, grof gesnipperd
  • Basmatirijst en/of chapati, roti of naanbrood

Bereiding

  • Bak de blokjes paneer in ca. 5 minuten goudbruin en krokant. Haal ze uit de pan en leg ze apart.
  • Wok de ui 5 minuten zachtjes. Wok daarna de gember een minuut mee en voeg tenslotte de currypasta en de chilipeper toe. Wok die nog een minuut mee.
  • Voeg de tomaten, kikkererwten, het limoensap en de kokosmelk toe. Laat 15 minuten zachtjes koken.
  • Voeg tenslotte de spinazie en blokjes paneer toe en laat drie minuten meekoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Geef er basmatirijst, chapati, roti of naanbrood bij. Je kunt er ook nog wat (Griekse of Turkse) yoghurt bij serveren.

Wijntip: als je je gerecht pittig maakt, past een witte wijn met milde zuren en wellicht een heel klein zoetje het beste. Wij kozen voor de 2016 Botanica ‘Mary Delany’ Collection semillon uit Elgin in de Western Cape (Zuid-Afrika). En die bleek nog eens “vegan friendly” ook, dat paste dus extra goed bij de vegetarische Chana Palak Paneer Masala. De van oorsprong Amerikaanse Botanica Wines-oprichtster Ginny Povall kreeg voor deze wijn maar liefst 5 Platter-sterren! De wijn is deels vergist in rvs en deels in oude 400L-vaten en rijpte 9 maanden ‘sur lie’. Deze semillon is een complexe volle wijn, met peer, granny smith, limoen, een vleugje perzik en wat elegante romigheid zonder echte houttonen. Rond door milde zuren, maar met voldoende friacheur voor een mooie levendigheid.

Eet smakelijk!