Groene pepersaus bij bavette

Het coronavirus houdt de wereld in de greep, maar eten moeten we toch en ik moet zeggen, dat ik de meeste dingen nog wel in de winkel kan vinden, dus zo’n drama is het bij mij thuis nog niet. Maar toch maar eens in het voorraadkastje gekeken. Daar stond nog een potje groene peperkorrels. Die had ik een keer per ongeluk gekocht, want ik had ze aangezien voor kappertjes. Tja, dom, want ik hou helemaal niet van groene peperkorrels en ook niet van pepersaus. Wel van bavette, en die had ik weer eens in huis. Groene pepersaus bij bavette, dat leek me wel een goede combinatie. Dus maakte ik voor het eerst in mijn leven een pepersaus. En die was zo heerlijk, dat ik ‘m je niet wil onthouden!

Het leuke is dat ie nog supermakkelijk is ook! Ik maakte de groene pepersaus met een twist, met wildfond en een restje Marsala, maar je kunt er ook runderfond en Cognac of brandy, of een restje Madeira of rode wijn in verwerken. Ideaal!

Ik maakte de groene pepersaus met een twist, met wildfond en een restje Marsala, maar je kunt er ook runderfond en Cognac of brandy, of een restje Madeira of rode wijn in verwerken. Ideaal!

Ingrediënten

Voor de saus:

 • 1 witte ui, fijn gesnipperd
 • 100ml Marsala (of Madeira, Cognac, brandy, evt. rode wijn)
 • 1 pot wildfond (of runderfond) à 380ml
 • 2el groene peperkorrels (op water, dus niet gedroogd)
 • 100ml (slag- of kook)room
 • Zout en peper
 • Boter om in te bakken

Bereiding

 • Fruit de ui zachtjes in boter tot de snippers glazig zijn.
 • Blus af met de Marsala, Cognac of brandy. Voeg de wildfond en de peperskorrels toe, verwarm het geheel en kook tot een derde in. Dat duurt zeker 15-20 minuten.
 • Voeg nu de room toe en kook weer in. Dat duurt 10-15 minuten. Pas op het laatst gaat het inkoken hard. Let dan dus op. Laat zo lang inkoken totdat je een mooie lobbige saus hebt.
 • Breng op smaak met zout en peper, indien nodig.
 • Serveersuggestie: bij bavette (ca. 5 minuten per kant in de (gril)pan), haricots verts en gebakken krieltjes of gekookte aardappelen.
2016 Stellenbosch, V3 shiraz, Journey's End

Wijntip: bavette met groene pepersaus, dat vraagt om een stevige kruidige rode wijn. Ik koos voor een mooie shiraz uit Zuid-Afrika: 2016 Stellenbosch, V3 shiraz van Journey’s End. Heerlijke stevige shiraz met fijne zachte rijpe tannines en mooie houttonen. Vleugje leer. Bramen. Zwarte kersen. Peper. Kruidigheid. Viooltjes. Toch ook fraicheur wat de wijn een zekere elegantie meegeeft. 10% nieuw Amerikaans en 21% nieuw Frans hout. De rest is 2nd en 3rd Amerikaans en Frans hout. De kruidigheid van de wijn past prima bij de pittigheid van de pepersaus en geeft het stevige vlees mooi evenwicht.

#blijfgezond !