Jacquesson No 740 met blinis

Jacquesson is altijd een feestje. Champagne Jacquesson extra brut, Cuvée No. 740 bewijst dat eens te meer.

Jacquesson behoort tot de tophuizen in de Champagne. Hun non-vintage verschilt elk jaar. En dat is bijzonder, want in de Champagne streeft men voor de non-vintage (of BSA, zoals de Fransen zeggen: brut sans année) naar een constante smaak. Jacquesson doet dat niet. Je proeft wel degelijk verschil, want hun non-vintage lijkt meer op een multi-vintage.

Door de nummering – in dit geval 740 – weet je welk oogstjaar als basis gebruikt wordt. Voor de 740 is vooral de oogst van 2012 gebruikt. In 2000 werd de eerste non-vintage uitgebracht. Die kreeg de naam No. 728. Inmiddels is er naast de No. 740 van merendeels 2012 ook de No. 741, van merendeels 2013.

Dégorgement
De gegevens staan zorgvuldig vermeld op het backlabel, zelfs de maand van dégorgement, zodat je weet dat je een ‘verse’ fles hebt, èn zodat je kunt berekenen hoe lang de fles ‘sur cave’ heeft gelegen en hoe lang je de fles nog kunt bewaren na aanschaf. Ik waardeer die info, maar het blijft helaas een uitzondering in de Champagne.

BUBBELBLOG INDEX

Jacquesson extra brut No. 740

Naam: Jacquesson, extra brut, Cuvée No. 740

Producent: Jacquesson. Het champagnehuis werd in 1798 opgericht door Memmie Jacquesson. Sinds 1974 is het eigendom van de familie Chiquet. De broers Jean-Hervé en Laurent hebben er een echt eigenzinnig tophuis van gemaakt.

Land/gebied: Frankrijk / Champagne

Type: extra brut

Kleur: gelig

Zoetheid: extra brut met een dosage van 1,5 gram per liter.

Druivenrassen: chardonnay, pinot meunier en pinot noir. Dit percentage verschilt van jaar tot jaar. Zo heeft No. 739 (met oogst 2011 als basis) 57% chardonnay, 21% pinot noir en 22% pinot meunier en No. 738 (met oogstjaar 2010 als basis 61% chardonnay, 18% pinot noir en 21% pinot meunier. Voor No. 740 is het onduidelijk. Op de fles staat dit keer niets. Jacquesson geeft geen info op de eigen site en de diverse importeurs spreken elkaar tegen. Zo zit chardonnay bij de een op 43% en bij de ander op 61%! Wel is het zo dat het aandeel van chardonnay altijd het hoogste is, daarna volgt pinot meunier en van pinot meunier zit het minst in deze cuvées.

Er worden voor deze wijn alleen druiven gebruikt van grands crus en premiers crus van Vallée de la Marne en Côte des Blancs.

Productie: Merendeels van oogst 2012, aangevuld met reservewijn van eerdere oogstjaren (meer dan 25%). 2012 was een fantastisch oogstjaar met een kleine opbrengt en een geweldige kwaliteit. De vergisting van de druiven vond plaats in grote eikenhouten vaten (foudres), waarbij men bâttonage toepast (het regelmatig roeren van de dode gistcellen voor meer complexiteit en smaak). Dégorgement december 2016.

Smaakprofiel: strogeel, strakdroog. Zuiver en puur. Fijne mousse. Duidelijk hazelnoot. Gisttonen. Brioche. Granny Smith. Wat limoen. Frisse zuurgraad. Mineraliteit. Volle wijn. Het hoge percentage chardonnay is goed te proeven. Dat geeft crispy zuren en mineraliteit. Van de fruitige invloed van pinot meunier is in deze cuvée minder te merken.

Houdbaarheid: 4-6 jaar na dégorgement (dus tot ca. 2022 à 2024).

Waardering: **** (zeer goed)

Wijn-spijs: door zijn strakdroge en uitgesproken stijl, is de wijn voor veel mensen minder geschikt als aperatiefwijn, maar is het eerder een eetwijn. Zet de oesters en kaviaar maar klaar! Sashimi kan ook. Wij aten er blinis met zalm en mierikswortel-crème fraiche bij.

Meer info: http://www.champagnejacquesson.com

Te koop bij: o.a. Marius (Den Haag, Wassenaar), Gouden Ton, ovino.nl

Consumentenprijs: ca. €50-€55.