Italy vs. Korea. Het lijkt wel een voetbalwedstrijd van het WK Voetbal. Ware het niet dat Italië net als Nederland voor het WK is uitgeschakeld, èn dat het hier om een wijn-spijs combinatie gaat. Ik combineerde de prachtige Italiaanse “11 Minutes” rosato van Pasqua met Koreaanse beef met spicy kimchi-groenten en gebakken rijst.

11 Minutes
Gekke naam, “11 Minutes”. 11 minuten? Ja, dat slaat erop dat de tractor er 11 minuten over doet om de geplukte druiven van de wijngaard naar de wijnkelder te rijden en dat de schilletjes van de gebruikte druiven maar 11 minuten weken voordat de druiven geperst worden. Dat geeft een mooie tere kleur. Je ziet tegenwoordig steeds meer bleke rosés, dat is trendy. Deze is wel erg lekker.

Gemaakt van 50% corvina, 25% trebbiano, 15% syrah en 10% carmenère in het Italiaanse wijngebied Veneto (IGT Rosé delle Venezie). Ecclectische combi, maar het levert een teer zalmkleurige wijn op waarbij de inheemse corvina zorgt voor bloemigheid, de trebbiano voor elegantie, de syrah voor kruidigheid en rood fruit en de carmenère extra structuur geeft. Mooie balans. Verfijnde elegantie met kracht en kruidigheid. Milde zuren met voldoende fraicheur. Lange afdronk.

Na de vergisting blijft de wijn nog 3 à 4 maanden op de gistresten (‘sur lie’) liggen.

Odi et Amo
Op het etiket staat het gedicht ‘Odi et Amo’. Het is een van de bekendste gedichten van de Romeinse dichter Catullus wiens wortels liggen in dit gebied. Het gedicht omcirkelt het portret van de geliefde en muze van Catullus, naar een schilderij van Sir Edward Poynter, dat vanuit de achterkant van de fles doorschijnt.

De tekst van het gedicht ‘Odi et Amo’, ook wel naar gerefereerd als ‘Catullus 85’, is:

Odi et amo
Quare id faciam
Fortasse requiris
Nescio sed fieri
Sentio et excrucior

En in de vertaling:

Ik haat en ik heb lief
Waarom, vraag je mij
Ik weet het niet
Maar ik voel het
En het doet pijn

[11 Minutes kost ca. €10-12: importeur: Oud Reuchlin & Boelen]

Wijn-spijs
Wat eet je erbij? Ik maakte Koreaanse beefreepjes met kimchi-groenten, een likje Koreaanse gochujang-chilipasta en gebakken rijst.

Mini-recept Koreaanse beefreepjes met kimchi-groenten

  • Rijst koken en afgieten.
  • Biefstukreepjes in de wok aanbraden en uit de pan halen.
  • Een rode paprika in blokjes snijden en kort aanbraden. Dan vermengen met gefermenteerde kimchi-groenten (uit blik, bij de betere Chinese winkel of toko, in stukjes gesneden) en 1EL (of meer naar smaak) Koreaanse gochujang-chilipasta. Kort oorroeren en uit de pan halen. Pan schoonmaken.
  • Wat wokolie in de wok gieten en de gekookte rijst bakken.
  • Op het laatst de beefreepjes en groenten erbij doen en het geheel roeren en goed doorwarmen.
  • Bestrooi met fijngesnipperde bosuitjes en dien op.
  • Geef er bier bij of de “11 Minutes” van Pasqua.

Eet smakelijk!

Koreaanse beef met spicy kimchi