20131109-081635.jpg
Op dag 2 van onze wijntrip naar Catalunya bezoeken we drie gerenommeerde cavahuizen. Allereerst Raventos i Blanc dat tot 1986 onderdeel van Codorniu was. Het bedrijf heeft 60 hectare wijngaard en produceert nog geen miljoen flessen.

Geen cava meer
Raventos is november 2012 uit de DO Cava gestapt! Hun beweegredenen zijn duidelijk. Sinds Raventos in 1872 de eerste cava op de markt bracht, is het begrip volgens de huidige señor Raventos te breed geworden. De wijn is goedkoop, het gebied te breed en het woord heeft eerder negatieve associaties en is gedevalueerd. Raventos wil en kan zich hiermee niet meer verenigen en noemt zijn mousserende wijn nu geen cava meer.
Raventos maakt nu gebruik van de nieuwe zelf benoemde benaming Conca del Rui Noia. “Conca”, zoals ze het zelf afkorten, bekt naar mijn mening marketingtechnisch gezien niet echt lekker, maar de beweegredenen zijn te snappen. Je vraagt je wel af in welk lijstje de wijnen van Raventos straks moeten worden opgenomen.

Eisen voor “Conca”
De eisen van de nieuwe appelatie-to-be (Conca is nog niet als DO opgenomen!) zijn scherper dan voor DO Cava. Zo moet een Conca minstens 18 maanden rijpen (cava 9), organisch/bio zijn en 100% van de druiven moet uit Spanje komen. Je mag ook geen wijn van anderen kopen; dat mag bij cava wel. Wel mag je (tot max. 50%) druiven kopen, en daarvoor betaal je meer dan bij cava, namelijk €1 in plaats van de gebruikelijke €0,20. Er hebben zich nog geen andere huizen bij de nieuwe naam aangesloten, maar komt misschien nog wel. Wel zijn er al meer voormalige cavaproducenten uit de DO Cava gestapt. Ben benieuwd waar dat heen gaat.

Mooie verhalen, maar de aansluitende proeverij was wat karig. De 2011 de Nit is een rosé, maar mag niet zo heten omdat een rosé cava minstens 25% rode druiven moet bevatten. Deze wijn heeft maar 5%, namelijk monastrell. Daarnaast 43% macabeu, 33% xarel.lo en 19% parellada. De wijn heeft 18 maanden gerijpt en een dosage van 7 gram. Mooi teer bleekzalm. Typische cavageur van karton, jute en natte wol. Fijne bubbels. Licht. Elegant. Fris. Korte afdronk. Smaakt bij als een witte cava. De wijn is oké en clean, maar valt me wat tegen. *** van ***** punten. Wel een lekkere aperitiefwijn met een goede prijs die veel mensen zal aanspreken.

Hierna proeven we op eigen verzoek nog een wijn. Die bevalt ons beter. De L’Hereu heeft 45% macabeu, 35% xarel.lo en 20% parellada en 8,5 gram dosage. Wat meer body en kracht. ***(*) punten.

PS op de foto: señor Raventos die speciaal voor ons langskwam om een praatje te maken. Dat wordt altijd gewaardeerd!