20131109-082726.jpg
Agustí Torelló
Daarna op naar Agustí Torelló Mata. Alle cavas van dit huis zijn millesimés en hebben de datum van dégorgement op het etiket. Dat laatste is top, want je kunt zien of je bruiswijn vers is, maar dat wort helaas door weinig producenten van mousserend gedaan.
De bruts van het huis bevatten 5 gram dosage, de rosés 6 gram. De rest is brut nature en bevat maar rond de 0,5 gram!

Kripta
De topper van het huis is de Kripta in de eigenwijze amforavormige fles die niet kan staan zodat je ‘m altijd in een wijnkoeler moet zetten. Ik proefde ‘m jaren geleden en hij viel me toen wat tegen voor een toenmalige prijs van €45. Die proefden we nu niet, maar wel enkele andere zeer mooie cavas.
De rosat trepat 2010 is van het rode druivenras trepat. De wijn is droog, heeft meer 6 gram dosage. Een aangename instapper die €11 kost. ***(*) punten.
Gran Reserva 2008 is een brut nature die 36 maanden gerijpt heeft en een suikervehalte van 0,7 gram heeft. De wijn is vemaakt van de drie lokale cavadruiven: 42% macabeo, 25% xarel-lo en 33% parellada. Krachtige fijne mousse. Elegant. Typische jutegeur. Appel. Noten. Gisttonen. Krachtig. Zeer droog. Lange afdronk. Zeer goed. **** punten.
De Gran Reserva barrica is van 100% macabeo en is op vaten van Frans eikenbout vergist. Daarna 40 maanden gerijpt. Wow. Mooi. Droog (dosage 0,7 gram). Mooie mouse. Krachtig. Fraicheur. Noten. Lange afdronk. €18,50. Mooie afsluiter bij dit gerenommeerde huis. Uitstekend. ****(*).