Bulgaarse kip-kavarma

Vanavond gaan we twee nationale gerechten van Bulgarije maken. Maar gisteren maakten we een ander bekend Bulgaars gerecht, kavarma. Kavarma of kavrma betekent “braadpan”. Het is een stoofgerecht dat meestal wordt gemaakt met varkensvlees, uien, tomaten, paprika (rode en groene, zoals in de Bulgaarse vlag) en soms ook champignons. Maar wij eten bijna geen varkensvlees, en dus gingen we op zoek naar een alternatief. Dat is er: кавърма с пилешко, ofwel kavarma met kip. Om precies te zijn: Bulgaarse kip-kavarma met paprika en tomaat Bulgaren bereiden dit gerecht meestal in aardenwerken potten in de oven. Maar het kan ook heel goed in een gietijzeren pan op het vuur. We dronken er een mooie Bulgaarse witte wijn bij, de Enira white van Domaine Bessa Valley van Graaf Stephan von Niepperg, die ik in 2016 ter plekke ontmoette.

We dronken er een mooie Bulgaarse witte wijn bij, de Enira white van Domaine Bessa Valley van Graaf Stephan von Niepperg, die ik in 2016 ter plekke ontmoette.

Kavarma met kip tomaat en paprika

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 kipfilets, in blokjes
  • 2 uien, in ringen of partjes
  • 1 rode en 1 groene paprika, in reepjes
  • 1 chilipepertje, fijngesnipperd
  • 1EL tomatenpuree
  • 2 grote of 3 middelgrote rijpe tomaten, in blokjes
  • 1TL paprikapoeder (mild)
  • 100ml witte wijn
  • Optioneel: 1TL Bulgaars bonenkruid (чубрица = chubritza of tsjoebritsa; of neem als alternatief gedroogde tijm)
  • Optioneel: 2TL suiker
  • Zout en versgemalen peper
  • Peterselie, gehakt
  • Olie om in te bakken
  • Optioneel: 250gr champignons, in plakjes (*)
  • Erbij: rijst

Bereiding

  • Bestrooi de kipfiletblokjes met zout en peper en braad aan. Haal uit de pan.
  • Fruit de ui zachtjes 5 minuten.
  • Voeg paprika en chilipeper toe en bak twee minuten mee.
  • Optioneel als je champignons erbij wilt: Voeg de champignons toe en bak twee minuten mee. (*)
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuut mee om te ontzuren.
  • Voeg de tomaat, paprikapoeder, bonenkruid of tijm, suiker, de reeds aangebraden blokjes kipfilet en witte wijn toe en doe de deksel op de pan. Laat ca. 20 minuten zachtjes stoven.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer met witte rijst en garneer met peterselie.

(*) Variant:

  • Пилешка кавърма с гъби, kip-kavarma met champignons. In dat geval voeg je een bakje champignons (in polakjes) toe. Bak die mee nadat je de paprika en chilipeper hebt meegebakken en voordat je de tomatenpuree toevoegt.
Enira white - Domaine Bessa Valley

Wijntip: Enira white van Domaine Bessa Valley.
De Enira white is een wijn van 58% marsanne, 22% roussanne en 20% viognier.
Ik ben in 2016 bij Domaine Bessa Valley in Bulgarije geweest. De rode wijnen van Bessa Valley doen mij een beetje aan Bordeaux denken, en dat is niet zo gek. De wijnmaker is namelijk Graaf Stephan von Niepperg, die in 1999 de overstap maakte van Bordeaux naar Bulgarije. Von Niepperg is eigenaar van maar liefst zes châteaux in de Bordeaux: Château Canon La Gaffelière (Saint-Emilion Grand Cru Classé), La Mondotte (Saint-Emilion), Château Clos de l’Oratoire (Saint-Emilion Grand Cru Classé), Château Peyreau (Saint-Emilion Grand Cru), Château d’Aiguilhe (Côtes de Castillon) en Clos Marsalette (Pessac-Leognan). Hij begon in Ognyanovo, in de Thracian Lowlands ten Zuiden van hoofdstad Sofia, samen met een Duitse zakenpartner Dr. Karl-Heinz Hauptmann het project Bessa Valley. Mijn onmiddellijke link met Bordeaux zal Von Niepperg aan de ene kant niet verbazen, maar aan de andere kant is dat ook niet wat hij nastreeft. Hij gebruikt namelijk bewust een druivenras als syrah in de rode blend, juist omdat hij niet een kopie van Bordeaux in Bulgarije wil maken. En de Enira white bevat eerder Rhône-rassen dan Bordeaux-rassen. Op zijn site schrijft hij dan ook: “I believe this is the philosophy of a Bordeaux resident – the intelligent collection of different sorts provides and brings a richer, more complex and harmonic wine. Today, many wines are sold which are labeled as Cabernet Sauvignon, Chardonnay… However, this is not what my wine culture is about.”

De Enira white moet je niet te koel drinken. Dan is het een heerlijke milddroge, zachte volle witte wijn met tonen van peer en meloen. Na de vergisting rijpen de wijnen enkele maanden ‘sur lie’ (op de gisten). Daardoor heeft de wijn wat meer body.