bijgerecht - gesmoorde bleekselderij met citroen

Van restjes komen de leukste ideeën. Ik had nog wat kalkoenschnitzel over, wat bleekselderij over van de Andorrese escudella, en een citroen omdat ik bij de gevulde pastaschelpen alleen de citroenzest had gebruikt. Als primi piatti (voorgerecht met zetmeel), helemaal op z’n Italiaans, aten wij een restje van de pastaschelpen. Daarna vlees met groente als ‘secondo’. De kalkoenschnitzel ging gepaneerd met een beetje snelle tomatensaus (van een restje passata met ui en knoflook) en een restje mozzarella in de oven. Ook heel Italiaans. En omdat ik – ondanks het koudere weer nu – nog steeds in zomerse sferen wil zijn, leek me een bleekselderijstoofje met citroen wel lekker fris zomers. Dus noem het dan maar ‘scaloppine di tacchino al pomodoro e mozzarella’ con ‘sedano brasato al limone’, dan zitten we helemaal goed. 🇮🇹

Vandaag op het menu: ‘scaloppine di tacchino al pomodoro e mozzarella’ con ‘sedano brasato al limone’.

Ingrediënten (2 personen)

  • 8 bleekselderijstengels, schoongemaakt en in schuine stukken van ca. 5cm gesneden
  • 1 knoflookteentje, geplet
  • 75ml groentebouillon (van bouillonblokje)
  • Sap van een halve citroen
  • Zout en versgemalen peper
  • Olijfolie
  • Peterselie, grof gehakt
  • Geef er bijvoorbeeld kalkoenschnitzel bij. Zie hieronder.
gesmoorde bleekselderij met citroen

Bereiding

  • Fruit de geplette knoflook een paar minuten zachtjes in olijfolie en haal de knoflook uit de pan.
  • Voeg de selderijstukken toe en wat zout en bak kort in de olijfolie. Giet de groentebouillon erbij en laat de selderij ca. 15-20 minuten zachtjes smoren met de deksel op de pan. Roer af en toe en kijk of er nog voldoende vloeistof is.
  • Voeg aan het einde het citroensap toe, breng op smaak met wat peper en haal van het vuur. Bestrooi tenslotte met de peterselie en dien op.
  • Tip: deze frisse gesmoorde citroenselderij is lekker bij kipfilet, kalkoenschnitzel of kalkoenfilet.
gesmoorde bleekselderij met kalkoenschnitzels

Scaloppine di tacchino al pomodoro e mozzarella
Ik maakte mijn kalkoenschnitzeltjes met tomatensaus en mozzarella zo:

  • Verwarm de oven voor op 180°
  • Neem twee platte kalkoenschnitzels. Bestrooi ze met zout en peper.
  • Vermeng wat grof paneermeel (b.v. panko) met gemengde Italiaanse kruiden (b.v. oregano en/of tijm), een scheutje (ca. 1EL) olijolie en een scheutje witte wijn (ca. 1EL) en roer doorelkaar met een lepel.
  • Druk de schnitzels aan beide kanten in het paneermeel. Druk goed aan zodat de scnitzels helemaal bedekt zijn.
  • Braad de schnitzels aan in een koekenpan met wat olijfolie, zodat ze licht kleuren. Aan beide kanten max. 1-2 minuten, anders wordt de schnitzel te gaar.
  • Leg de schnitzels dan op een bakplaat met bakpapier. Lepel er wat ‘snelle tomatensaus’ over (fruit uitje en knoflook aan, doe er passata (gezeefde tomaat), zout, peper en 1TL oregano bij en laat in ca. 10-15 minuten indikken). Bestrooi met geraspte mozzarella.
  • Bak de schnitzels nog ca. 7 minuten in oven op 180 graden.
  • Leg de schnitzels op de borden en strooi er wat gescheurde basilicumblaadjes over.

Wijntip: Italiaanse witte wijn, bijvoorbeeld een Lugana, Bianco di Custoza, Soave of wijn van fiano of falanghina (uit Campania, rond Napels).

Buon appetito!