aspergesoep met paling en Hollandse garnaaltjes

Aspergesoep met paling en Hollandse garnaaltjes. Vandaag is het weer eens tijd voor een nieuw aspergesoepje, want ik heb weer schillen en kookvocht over van het aspergemaaltje van gisteren. Ik heb de afgelopen tijd al heel veel aspergesoepen gemaakt. Luxe crisis apsergesoep, romige aspergesoepje met gamba’s en saffraan en Spaanse aspergesoep met serranoham. Maar nu had ik zin in een heerlijke Hollandse variant, met gerookte paling en Hollandse garnaaltjes. Echt een aanrader!

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • Schillen en ca. 1 liter kookvocht van 2 kilo asperges (‘ouderwets’ normale portie voor 1 persoon is een pond; gooi je schillen en kookvocht dus niet weg en maak de dag erna een lekker soepje!)
  • Bewaar gekookte 4 asperges van de dag ervoor en snij deze in stukjes van ca. 2 cm; hou de kopjes apart
  • Blokje kruidenbouillon
  • 25gr roomboter
  • 3EL bloem
  • 100ml melk
  • Zout en peper
  • Scheutje witte wijn
  • Ter garnering: 1 gerookte paling (in reepjes), 100gr Hollandse garnaaltjes en wat gesnipperde peterselie
  • vier krieltjes, gehalveerd

Bereiding

  • Tip: als je asperges gekookt hebt en aan tafel gaat, kun je meteen de schillen een kwartier koken in het kookvocht van de asperges. Voeg er meteen een blokje kruidenbouillon aan toe. Laat het dan afkoelen voordat je het kookvocht zeeft en in een fles doet en in de koelkast bewaart tot de dag erna. Doe je dit pas de dag dat je de soep maakt, dan moet je de schillen op dat moment koken in de bouillon en zeven zodat je de schillen eruit haalt.
  • Maak nu een roux: Smelt boter in een pan met dikke bodem. Doe de bloem erbij en roer goed door. Laat het even sudderen tot de roux iets kleur heeft gekregen. Zo gaat de meelsmaak van de bloem af.
  • Voeg voorzichtig in delen het kookvocht van de asperges erbij. Verwarm de soep. Roer goed met een garde tot alles klontvrij is.
  • Voeg de melk toe. Kijk uit dat het niet overkookt!
  • Voeg de gare aspergestukjes weer toe en warm goed door.
  • Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  • Als je vier gekookte krieltjes over hebt van je diner van de dag ervoor, dan kun je die halveren en gebruiken.
  • Schep de soep op en garneer met de palingreepjes en garnaaltjes. Zet het aspergekopje rechtop middenin het bord en eventueel de gehalveerde krieltjes. Bestrooi met wat peterselie.

Eet smakelijk!