Aspergesoep met Tahoon Cress. Vandaag is weer het tijd voor een nieuw aspergesoepje. Ik had asperges gemaakt en had alvast de schillen en het kookvocht bewaard voor een lekker soepje de dag erop. Melk had ik ook al met voorbedachten rade gekocht voor een aspergecrèmesoepje en een bakje van Tahoon Cress had ik ook nog over, dus de keuze was gauw gemaakt. Die Tahoon Cress smaakt officieel naar bekennootjes, maar ik vind er ook een vleugje knoflook in terug. Het leek me in elk geval een leuke smaakaanvulling op de asperges. Dus heb ik het hele bakje cress vlak boven de worteltjes afgesneden en met de staafmixer door de soep gepureerd. Een paar blaadjes hield ik achter voor de garnering. Echt lekker! Zo fijn dat het aspergeseizoen weer gestart is!
Ingrediënten (voor 4 personen)
- Schillen en ca. 1 liter kookvocht van 2 kilo asperges (‘ouderwets’ normale portie voor 1 persoon is een pond; gooi je schillen en kookvocht dus niet weg en maak de dag erna een lekker soepje!)
- Bewaar 4 gekookte asperges van de dag ervoor en snij deze in stukjes van ca. 2 cm; hou de kopjes apart voor de garnering
- Blokje kruidenbouillon
- 25gr roomboter
- 3EL bloem
- 250ml melk
- Bakje Tahoon Cress (Koppert Cress), snij de cress boven de worteltjes af en bewaar een paar blaadjes voor de garnering
- Zout en peper, snufje versgeraspte nootmuskaat
- Ter garnering gebruikte ik een paar takjes Tahoon Cress (smaak: milde knoflook), maar dat hoeft niet. Je kunt evt. ook wat gesnipperde bieslook gebruiken.
Bereiding
- Tip: als je asperges gekookt hebt en aan tafel gaat, kun je meteen de schillen een kwartier koken in het kookvocht van de asperges. Voeg er meteen een blokje kruidenbouillon aan toe. Laat het dan afkoelen voordat je het kookvocht zeeft en in een fles doet en in de koelkast bewaart tot de dag erna.
Je kunt trouwens ook de schillen en het kookvocht los bewaren. Doe je dit pas de dag dat je de soep maakt, dan moet je de schillen op dat moment koken in de bouillon en zeven zodat je de schillen eruit haalt. Ik ga er hier vanuit dat je dit de dag ervoor al hebt gedaan. - Maak nu een roux: Smelt boter in een pan met dikke bodem. Doe de bloem erbij en roer goed door. Laat het even sudderen tot de roux iets kleur heeft gekregen. Zo gaat de meelsmaak van de bloem af.
- Voeg voorzichtig in delen het kookvocht van de asperges erbij. Verwarm de soep. Roer goed met een garde tot alles klontvrij is.
- Voeg de melk toe en verwarm. Kijk uit dat het niet overkookt!
- Laat alles even goed doorkoken en doe daarna de Tahoon Cress erbij. Pureer de soep met een staafmixer.
- Voeg de gare aspergestukjes weer toe en verwarm de soep.
- Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
- Schep de soep op en garneer met de aspergekopjes en de achtergehouden blaadjes van de Tahoon Cress.
PS Je kunt deze soep ook maken met groene asperges of met een mix van groene en witte asperges.
Eet smakelijk!
Geef een reactie