arakas laderos kokkinistos

Het trefwoord vandaag was doperwten en ik was op zoek naar iets lekker rustieks. Zo stuitte ik op Αρακάς λαδερός κοκκινιστός, of wel ‘arakas laderos kokkinistos’, een Griekse stoofpot met erwten, aardappelen, wortel en tomaten. Dit gerecht valt onder de categorie van ‘ladera’-gerechten, dat houdt in een vegetarisch gerecht van groenten en olijfolie. Neem hiervoor dus het liefste een mooie Griekse olijfolie.

De ‘arakas laderos kokkinistos’ is lekker langzaam gestoofd met naast uiteraard doperwten in elk geval uien, aardappel, wortel en tomaat. Dille is ook een vast onderdeel van dit gerecht. Sommigen doen er ook knoflook, peterselie en/of rode wijn bij, maar dat heb ik niet gedaan.

Arakas is een van de populaire gerechten tijdens de Grieks-Orthodoxe ‘Lent’ (vastentijd). Arakas is een vegetarische / vegan hoofdgerecht en heel geschikt voor de Griekse ‘schone maandag’ (kathara deftera). En ideaal voor #MeatlessMonday.

Vastentijd
Arakas is een van de populaire gerechten tijdens de Grieks-Orthodoxe ‘Lent’ (vastentijd). Het Grieks-orthodoxe Paschal (Pasen)-seizoen begint met ‘The Great Lent’ (het Grote Vasten), beginnend op een maandag (de zogenaamde ‘schone maandag’, Clean Monday of ‘kathara deftera’) zeven weken vóór Paaszondag. Grieks-Orthodoxe Lent is een tijd van het Grote Vasten (megali sarakasi), en dan onthou je je van rood vlees. The Great Lent begint met ‘Clean Monday’ (schone maandag), een officële Griekse feestdag zeven weken voor Paaszondag waar. Op die dag gaan Grieken wandelen, vliegeren (symbool voor de bevrijding van zonden en het vliegen naar de hemel) en picknicken. Arakas is een vegetarische / vegan hoofdgerecht en heel geschikt voor die schone maandag. En ideaal voor #MeatlessMonday. De Grieken serveren arakas met boerenbrood en feta. Maar hé, als je er vlees bij wilt, kun je natuurlijk er ook gebraden kip of Griekse köfte (gehaktballetjes) bij geven.

ingrediënten arakas laderos kokkinistos
ingrediënten arakas laderos kokkinistos

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 rode ui, gehakt
  • 1 zak doperwten (450gr, diepvries is prima)
  • 2 winterpenen, in blokjes
  • 4 middelgrote aardappelen, in kwarten
  • 2 grote of 4 middelgrote rijpe tomaten; ontveld en in stukken gesneden (een blik tomatenblokjes is een goed alternatief als je geen rijpe tomaten kunt vinden)
  • 1EL tomatenpuree
  • 300ml groentenbouillon (bouillonblokje)
  • Zout en versgemalen peper
  • 2EL gesnipperde dille
  • Olijfolie

Bereiding

  • Fruit de ui zachtjes in de olijfolie tot de ui glazig is. Dit duurt ca. 10 minuten.
  • Voeg de blokjes winterpeen en aardappel toe. Kook 5 minuten mee.
  • Voeg nu de tomatenpuree en tomatenblokjes toe.
  • Voeg de groentenbouillon toe en stoof 15 minuten op laag vuur. Tip: voeg niet meer bouillonwater toe dan nodig; de groenten moeten net onder staan en het moet geen waterig eindresultaat worden, maar een lekkere dikke saus van groenten en olijfolie geven.
  • Voeg dan de doperwten en de helft van de dille toe en stoof nog 5 minuten mee. Kook niet te lang, maar totdat de aardappelen en wortelen lekker zacht zijn.
  • Breng op smaak met zout en peper en voeg op het laatst als garnering de andere helft van de dille toe.

Wijntip: neem een lekkere milde rode wijn, bijvoorbeeld een primitivo uit Puglia of een wijn uit Roussillon.

Καλή όρεξη (Kalí órexi!) Eet smakelijk!