Aperitivo Italiano - artisjokmousse met gambas

Ik heb al vaak een Italiaanse borrelplank gemaakt. De Italianen noemen dit Aperitivo Italiano. In het zuiden van Italië, de arme kant zeg maar, is dat vaak niet meer dan een klein schaaltje met chips of zoutjes bij je glaasje wijn of biertje. In het noorden kan het soms echt uit de hand lopen met enorme buffetten die soms (bijna of geheel) de maaltijd in de avond vervangen. Ik ben een enorme fan van borrelplanken, en maak telkens weer eentje uit een ander land. Maar de Italiaanse borrelplank blijft een van onze favorieten. Onlangs maakten we weer een uitgebreide borrelplank voor vrienden. Eind van de middag, nog net een lekker zonnetje. En dan lekker borrelen en babbelen, en genieten van Italiaanse hapjes, kazen, salumi (charcuterie), wat homemade hapjes en natuurlijk Italiaanse wijnen. Dat is zo heerlijk! Dit keer maakten we een nieuw hapje bij onze Aperitivo Italiano – artisjokmousse met gamba’s. Een lekker hapje dat je ook prima als amuse kunt serveren.

Borrelen op zn Italiaans
Aperitivo Italiano - meloen en parmaham
Aperitivo Italiano - meloen en parmaham

Voorbeeld Italiaanse borrelplank
We hadden dit keer de volgende Italiaanse specialiteiten:

  • Ciabatta
  • Italiaanse crackertjes: scrocchi
  • Italiaanse soepstengels (grissini)
  • Crostini con crema di carciofi e gamberetti: toastje met artisjokmousse en gamba (recept zie hieronder).
  • Vleeswaren, wij hadden dit keer bresaola, coppa di Parma, prosciutto di Parma, salami en truffelsalami met Parmezaan.
  • Italiaanse kazen: gorgonzola piccante, Roccolino al Tartufo, Taleggio en Valtaleggio Rossini
  • Caprese-spiesjes van kerstomaatjes, basilicum en mozzarellabolletjes.
  • Spiesjes meloen en parmaham
  • Carpacciobonbons (recept zie hier)
  • Paddenstoelentapanade
  • Kerstomaatjes en semi secco zongedroogde tomaatjes
  • Olijven
  • Druiven
  • Nootjes, bijvoorbeeld pinda’s of walnoten of pistache om te pellen
  • Witte wijn: Greco di Tufo
  • Rode wijn: Barbera
  • Pellegrino en plat water
artisjokmousse met gambas

Artisjokmousse en gamba
‘Bruschetta con mousse di carciofi’ of ‘crostini con crema di carciofi e gamberetti: een toastje met artisjokmousse en gamba. Je kunt het maken met bruschetta of crostini (knapperig toastje). Ik maakte het met crostini.

Ingrediënten (voor 20 toastjes/crostini)

  • 20 crostini of knapperige toastjes
  • 1 potje artisjokken in olie, uitgelekt (maar bewaar de olie!!!)
  • 10 basilicumblaadjes (je kunt ook verse peterselie of tijm gebruiken)
  • 20 gambas / tijgergarnalen
  • 2 knoflookteentjes (1 grof gesneden voor de artisjokmousse, 1 grof gehakt voor de gambas)
  • Zout en peper
  • Olijfolie (om de gambas in te bakken)

Bereiding

  • Bereid de mousse door artisjokken (zonder de olie), basilicumblaadjes (of peterselie of tijm) en 1 teentje knoflook te mengen met een staafmixer.
  • Verdun het mengsel met wat van de artisjokolie; het mengsel moet heel romig zijn zonder te vloeibaar te worden. Voeg zout en peper toe. Je artisjokmousse is klaar.
  • Bak nu de gambas 1 à ½ minuut per kant in olie met de grof gehakte knoflook. Bak ze niet te lang, dan worden ze droog! Als ze roze zijn, zijn ze gaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier en laat ze afkoelen.
  • Schep op elke crostini (toastje) wat artisjokmousse en leg er een gamba op.

Alternatieve bereiding:
Vermeng uitgelekte artisjokharten met ricotta, knoflook, basilicum, zout en peper. Schep wat mousse op een toastje en garneer bijvoorbeeld met een stukje geitenkaas, met gorgonzola of rauwe ham, of leg wat gekookte of gegrilde (knoflook)garnalen of rivierkreeftjes erop.

genieten van een Aperitivo Italiano
Lagrein bij Italiaanse borrelplank