20140721-100509-36309469.jpg
We kennen allemaal albariño uit Rías Baíxas.
Laurent Miquel haalde de druif als eerste naar Frankrijk!

De familie Miquel is bekend van de award winning viognier en syrah van Château Cazal Viel in St. Chinian. Laurent is de zoon van Christiane en Henri Miquel, de eigenaars van Cazal Viel. De druivenstokken voor zijn albarino staan op de hooggelegen wijngaarden (400m) boven Lagrasse in de Corbières, op een kalkstenen bodem met een koel microklimaat. Het is er winderig en er is een groot verschil tussen de dag- en nachttemperatuur (soms 39 graden overdag en 15 ’s nachts). Zo’n 15 ha is er in 2009 van aangeplant. Hij kreeg de toestemming voor de aanplant in nog geen drie weken van de Franse autoriteiten! Met de editie 2014 is deze bijzondere Languedoc-wijn voor de eerste keer op de markt.

De stijl van Miquel geeft elegante wijnen met mineraliteit, fraicheur en een mooie balans.
De albarino van Miquel komt van kalkbodem met een superlage opbrengst van 25/ha en de druiven worden ’s nachts geplukt. De wijn heeft een laag alcoholpercentage (12,5%) en een zuurgraad van nog geen 4gr/L.
Mooie wijn die eerst door de tonen van witte perzik aan viognier doen denken. Fris. Grapefruit. Een vleugje limoen. Aangename afdronk. Zet ‘m in bij schaal- en schelpdieren. Wij aten er carpaccio met koudgegaarde coquilles, geitenkaas en tomatengelei bij.

Leuke gewaarwordingt als je een mooie druif ineens in een heel ander gebied tegenkomt. Zeker als die dan ook nog lekker is ook!
De Lagrasse Albarino van Laurent Miquel is verkrijgbaar bij wijnkring.nl voor €12,75.
Meer info op www.wijnkring.nl en www.laurent-miquel.com.