Vandaag een lekker voorgerechtje: tomaten, watermeloengranita en krokantje van Parmezaanse kaas. Dit keer heb ik een heel gerecht verzonnen rondom de mooie paarslila Zallotti Blossoms. Deze kleine bloemetjes smaken naar munt en basilicum en passen goed bij onder andere tomaat. Van deze smaak uitgaande, heb ik er een lekker Italiaans getint voorgerechtje van gemaakt met verschillende tomaatjes, watermeloengranita met basilicum, een crumble van coppa di Parma en een krokantje van Parmezaanse kaas. Nogal wat gedoe voor een paar bloemetjes, maar lekker was het zeker!
Granita is een trouwens een halfbevroren zoete ijsmassa die kenmerkend is voor de Siciliaanse keuken. Het wordt bereid met water, suiker en vruchtensap (oorspronkelijk puur sap van Siciliaanse citroenen), maar er bestaat ook koffiegranita en granita met andere smaken. Je maakt granita zonder ijsmachine, maar heel makkelijk thuis in een platte/lage bak in de vriezer die je zo nu en dan omschept. Hierdoor ontstaan de grove ijskristallen die typerend zijn granita. Belangrijk is dat je af en toe (bijvoorbeeld elk half uur) roert. Zo krijg je ijsschilfers en voorkom je dat je granita een klont hard ijs wordt. Overigens is granita (Italiaans) hetzelfde als granité (Frans). Sorbet daarentegen wordt in een ijsmachine of sorbetière of gemaakt en heeft vaak een fijne en romige structuur; heel anders dus als de ijskristallen van de granita.
Granita – granité – sorbet, wat is het verschil? Granita (Italiaans) is hetzelfde als granité (Frans). Sorbet daarentegen wordt in een ijsmachine of sorbetière of gemaakt en heeft vaak een fijne en romige structuur; heel anders dus als de ijskristallen van de granita.
En zo maak je dit gerecht. Het bestaat uit een aantal elementen: tomaten met Zallotti Blossoms, watermeloengranita met basilicum, een krokantje van Parmezaanse kaas en wat crumble van parmaham of coppa di Parma. Wil je een vegetarisch voorgerecht, laat dan de crumble weg.
Tip: begin ruim van tevoren met de bereiding van de granita! Je hebt hier ca. een kwartier bereidingstijd en drie à vier uur tijd voor wachten en af en toe omroeren nodig.
Ingrediënten (2 personen)
Tomaten
Ingrediënten tomaten:
- 14 kerstomaatjes van verschillende kleuren (meer mag ook), gehalveerd
- Andere tomaten in plakjes, bijvoorbeeld trostomaten, coeur de boeuf, groene tomaten etc.
- Zeezout en versgemalen peper
- Olijfolie
- 3 takjes Zallotti Blossom (2 geheel, eentje de bloemetjes losgerist) (PS Als je de blossom niet hebt, kun je die vervangen door kleine blaadjes basilicum)
- Optioneel: 4TL pikante tomatenjam of tomatenchutney (zelfgemaakt of gekocht; hier vind je een recept voor spicy tomatenjam die ik ooit maakte)
Watermeloengranita
Ingrediënten watermeloengranita
- Halve meloen (ca. 1000gr), zonder schil, grote pitjes verwijderd en in stukken,
- Sap van 1 limoen
- 1EL (neutrale) honing
- 4 blaadjes munt of 4 blaadjes basilicum (ik nam voor dit recept de basilicum)
Bereiding watermeloengranita
- Schil de meloen en verwijder de pitjes. Snij de meloen in stukken.
- Pureer alles (blender of staafmixer als je geen blender hebt) en giet de massa in een schaal.
- Zet de schaal onafgedekt in de diepvries en roer elk half uur met een vork.
- De granita is na ongeveer drie uur te gebruiken. Roer voor het serveren nog een keer goed los en schep er een mooie lepel van bij je tomatengerecht. Garneer met een klein basilicumblaadje.
- Heb je wat over, zet het dan in een afgedekt bakje in de diepvries. Zo kun je het nog een week bewaren.
Krokantje van Parmezaan
De Italianen noemen dit ‘cialdine croccanti di parmigiano’ (letterlijk: Knapperige Parmezaanse wafeltjes). Ik neem 2EL gerapste Parmezaanse kaas voor 2 krokantjes. Wil je meer, dan rasp je meer kaas.
Je kunt er ook mandjes (‘cestini di parmigiano croccanti’) van maken. Maak de rondjes dan groter, bak ze, haal ze uit de oven en laat ze niet ‘plat’ afkoelen, maar laat ze afkoelen op een omgekeerd kommetje of muffinvormpje. Ze vormen zich dan naar het kommetje en zullen als mandjes drogen. Vul ze als leuke amuse.
Ingrediënten voor 4 krokantjes
- 4EL gerapste Parmezaanse kaas
Bereiding krokantje van Parmezaan
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi er een laagje Parmezaanse op in een ronde vorm van 4 à 5 centimeter en druk die een beetje plat. Tip: het beste kan dat als je de kaas in een dresseerring strooit. Heb je die niet, probeer dan een rond hoopje te maken.
strooi de hoopjes voldoende ver van elkaar af, want ze lopen nog wat uit. - Zet de bakplaat ca. 3-4 minuten in de oven en bak de kaasrondjes krokant en goudbruin. Check wel of de kaas niet verbrand.
- Haal de plaat uit de oven en haal de krokantjes voorzichtig van het bakpapier af. Laat de krokantjes afkoelen voordat je ze serveert. Wil je een holle vorm, leg ze dan op een glas.
NB Het schijnt ook in de magnetron te kunnen, maar dat heb ik niet geprobeerd. Ze worden dan waarschijnlijk wel hard c.q. knapperig, maar niet goudbruin.
Crumble van parmaham of coppa di Parma
Ingrediënten crumble
- 2 plakken parmaham of Coppa di Parma
Bereiding crumble
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Leg 2 plakken parmaham of Coppa di Parma op bakpapier op een bakplaat.
- Laat de ham krokant worden in ca. 10-15 minuten in de oven.
- Verkruimel de ham.
NB Dit kun je combineren met de krokantjes van Parmezaanse kaas. Leg de kaashoopjes en de ham tegelijk in de oven. Haal tussentijds de kaaskrokantjes van het bakblik en laat de ham verder krokant worden in de oven. Ondertussen kunnen de kaaskrokantjes wat afkoelen.
Serveren
- Leg de gehalveerde kerstomaatjes en plakjes tomaat op de borden. Druppel er wat olijfolie over en bestrooi met zeezout en peper.
- Leg op elk bord een takje Zallotti Blossom op de tomaten.
- Lepel op elk bord twee lepeltjes tomatenjam of tomatenchutney.
- Schep de granita nog eenmaal goed om en schep wat granita in een amuseglaasje. Zet het glaasje op het bord. Garneer met een stukje watermeloen en een klein blaadje basilicum.
- Garneer de borden verder met twee krokantjes van Parmezaanse kaas, de crumble en maak het af met een paar bloemetjes van de Zallotti Blossom.
Geef een reactie