Strata – hartige Amerikaanse broodpudding met kip en pompoen. Wat te doen met leftover brood? Ik zocht naar een lekker gerecht met een stukje oud brood. Ik heb al vaker heerlijke salades gemaakt met oud brood, de Italiaanse panzanella. Maar ik wilde weer wat nieuws. Zo stuitte ik op ‘strata’. Strata of stratta zijn cassarole-achtige gerechten uit de Noord-Amerikaanse keuken.
De naam komt van strata, dat lagen betekent. De gerechten bestaan meestal uit lagen brood en vulling en bevatten oud brood, eieren, melk en kaas. Soms zit er ook vlees en groenten in (b.v. de ‘kale strata’ of ‘sausage & kale strata’ met worst en boerenkool), of alleen vlees met kaas (‘bacon & cheese strata’), maar er zijn ook vegetarische varianten (zoals ‘spinach & cheese’).
Het gerecht werd populair door een kookboek in 1984, maar het eerste gerecht dateert al uit 1902, een ‘cheese strata’, een soort gratin met laagjes brood, bechamelsaus en kaas (nog zonder ei). Een strata wordt vaak bij een brunch geserveerd. Je kunt heerlijk variëren met strata, heb ik gemerkt. En het is een ideaal gerecht om je oude brood en andere restjes vlees of groenten in te verwerken! Ik maakte strata met kip en pompoen die ik nog over had van mijn gevulde conchiglioni. En omdat mij de pompoen nog iets te weinig leek, deed ik er een bakje shiitake bij die ik ook nog had liggen. Dat bleek uiteindelijk een heerlijke combi, maar je kunt deze strata ook alleen met kip en pompoen maken.
Je kunt heerlijk variëren met strata, heb ik gemerkt. En het is een ideaal gerecht om je oude brood en andere restjes vlees of groenten in te verwerken!
Ingrediënten (2 personen)
- 2 kipfilets, in blokjes
- ½ flespompoen, in blokjes
- 100gr shiitake, in plakjes
- ½ oud boeren (stok)broodje, in blokjes
- 2 eieren
- 250ml melk
- 200ml geraspte kaas (gruyère, cheddar, oude kaas of geitenkaas)
- 1EL kerriepoeder of vadouvan
- 1TL mosterd
- 1 takje tijm, blaadjes erafgerist
- Zout en versgemalen peper
- Olijfolie voor bakken en extra boter om ovenschaal in te smeren
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Leg de pompoenblokjes erop. Bestrooi met zout en peper en hussel er wat olijfolie door. Zet 20-25 minuten in de oven. Haal de plaat eruit.
- Zet de oven terug naar 180 graden.
- Bestrooi kipblokjes met zout, peper en kerriepoeder of vadouvan.
- Braad kipblokjes aan in olijfolie en laat ze drie minuten zachtjes stoven. Voeg dan nog twee minuten de plakjes shiitake erbij.
- Verdeel de blokjes oud brood over een ovenschotel. Doe dan de pompoenblokjes met de blaadjes tijm erop. Schep tenslotte de kip en shiitake erop.
- Klop de eieren los met melk. Voeg het merendeel van de kaas en de mosterd toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Giet het mengsel over het brood, pompoen, kip en shiitake.
- Bestrooi met de rest van de kaas en bak in ca. 25 minuten in de oven gaar.
- Laat 5 minuten rusten voordat je de strata serveert.
Wijntip: wij dronken er een knotsgekke eclectische blend uit Zuid-Afrika bij: de 2016 Western Cape, Adama white van Bosman Family Vineyards. Eclectisch? Ja zeker, want de blend bestaat maar liefst uit 55% chenin blanc, 15% chardonnay, 13% grenache blanc, 7% pinot gris, 5% roussanne, 4% semillon en 1% viognier. Bijna jammer dat de nieuwe editie van 2020 alleen uit chenin blanc en grenache blanc bestaat; benieuwd waarom. Exotisch met milde zuren, kruidigheid en lichte houttonen van de vaten van Frans eikenhout. Prima combi. Maar je kunt ook ‘gewoon’ kiezen voor een sappige chardonnay of chenin blanc met geen of lichte houtrijping.
Eet smakelijk!
Wat een leuk en lekker blog. Dit moet ik zien te onthouden! Interessant…
strata, ja grappig hè?