Thaise honing-sriracha kipspiezen

Thaise honing-sriracha kipspiezen met kokosrijst en mango-tomatensalsa . Zo heerlijk en zomers! Snel tussendoor bedacht met twee kipfilets die ik nog over had. Ik moest alleen een verse mango halen, de rest had ik in huis. Als je de blokjes kipfilet minstens twee uur laat marineren in een marinade van onder andere limoensap, honing en pittige sriracha, krijg je heerlijke pikante kipspiesjes. Lekker met kokosrijst en een vrolijke mango-tomatensalsa.

Honing-sriracha kipspiesen
Mango-tomatensalsa
Honing-sriracha kipspiesen - kokosrijst - mango-tomatensalsa

Ingrediënten (2 personen)

Voor de kipspiesjes:

  • 2 kipfilets in blokjes
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • Sap en zest van 1 limoen
  • 2EL honing
  • 1 à 1 ½ EL sriracha (pittige Thaise chilisaus)
  • 1EL sojasaus
  • 1EL olijfolie
  • Zout en peper
  • Olijfolie voor het bakken/grillen
  • Nodig: satéstokjes

Voor de kokosrijst:

  • 150gr (snelkook)rijst (75gr p.p.)
  • 100ml kokosmelk
  • Zout

Voor de mango-tomatensalsa:

  • 1 rijpe mango, in kleine blokjes gesneden
  • 1 kleine rode ui, in kleine blokjes gesnipperd en een half uur van tevoren in heet water ingeweekt
  • 10 kerstomaatjes, in kwarten
  • 1 rood chilipepertje of groen jalapeñopepertje, ragfijn gesnipperd
  • Sap van een halve en zest van 1 limoen
  • Een paar takjes koriander (of platte peterselie of bieslook als je niet van koriader houdt), de blaadjes grof gesnipperd
  • Zout en peper
Ingrediënten Thaise honing-sriracha kipspiezen

Bereiding

Voor de kipspiesjes:

  • Doe de kipblokjes in een zip-zak (= plastic zak met ritssluiting). Heb je geen zip-zak, doe de kipblokjes dan in een kommetje.
  • Doe de ingrediënten voor de marinade erbij: limoensap, honing, sriracha, sojasaus, olijfolie met de gesnipperde knoflookteentjes, geraspte gember, zout en peper.
  • Sluit de zak en wrijf de marinade goed in. Laar minstens twee uur maar liever wat langer marineren.
  • Week satéstokjes een half uur in water.
  • Haal de kipblokjes uit de marinade (je kunt ze het beste even op een vergiet leggen en daarna wat droog deppen) en rijg ze aan de satéstokjes.
  • Gril (bbq of grilpan) of bak de spiesjes gaar.
  • Geef er (kokos)rijst en gegrilde groenten of mango-tomatensalsa bij.

Voor de kokosrijst:

  • Kook de rijst in water met zout en kokosmelk. Giet af en doe er twee bosuien in dunne ringetjes door.

Voor de mango-tomatensalsa:

  • Haal de uiblokjes uit het water en dep goed droog. PS Ik week ze ui even in warm/heet water zodat de scherpte eraf gaat. Vind je dat niet nodig, dan kun je de gesnipperde ui meteen bij de overige ingrediënten doen.
  • Vermeng alle ingrediënten en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de salsa minstens een kwartiertje trekken en serveer bij de kipspiesjes.
Kloof Street old vine chenin blanc by Chris and Andrea Mullineux

Wijntip: bij dit gerecht kun je allerlei witte wijnen inzetten die goed tegen pittigheid kunnen. Afhankelijk van hoe pittig je de spiesjes maakt. Kies in elk geval wit met milde zuren, dus sauvignon blanc valt af, maar riesling – ook een druivenras met een hoge zuurgraad – met een klein zoetje kan wel, vanwege het zoetje dat de pittigheid aan kan. Verder b.v.: chardonnay, viognier, chenin blanc uit een warm gebied (met milde zuren), of een elegante niet te zoete pinot gris uit de Elzas.
Wij kozen voor de 2019 Kloof Street chenin blanc by Chris and Andrea Mullineux van Mullineux & Leeu Family Wines. Een prachtige ‘old vine’ (van oude bush vine-struikjes) chenin blanc uit Swartland (Zuid-Afrika) van de talentvolle en gerenommeerde wijnmakers Chris en Andrea Mullineux. De wijn heeft citrus en rijp geel steenfruit (o.a. witte perzik). Granny Smith en peertjes. Tropisch fruit, maar ook een sterke mineralie toets dankzij de granietbodem. Sappig met fijne zuurgraad.

Eet smakelijk!