Het thema dat ik vandaag voor het koken kreeg was: champignons. Nou eten we niet vaak ‘gewone’ champignons. Wel allerlei paddenstoelen zoals cantharellen, uiteraard shiitake en soms oesterzwammen. En kastanjechampignons, die hebben net iets meer smaak. Tijd dus om iets te verzinnen. Ik had wel weer zin om portobello’s te maken. Dit keer maakte ik gevulde portobello’s met spinazie en Roquefort van de cederhouten ovenplank. Wil je tips over hoe je kookt met zo’n rookplankje, kijk dan even naar mijn eerdere blog over ‘koken met een cederhouten ovenplank’. En wil je weten waarom ik de portobello’s eerst in de oven bak en daarna pas vul en afbak, lees dan even mijn vergelijkende test over waterige portobello’s. Hierin neem ik de proef op de som en vergelijk ik beide manieren, n.a.v. de discussie over of je de portobello’s meteen kunt vullen en in de oven kunt zetten, of eerst apart moet bereiden. Geheid dat je geen waterige portobello’s meer krijgt met de methode zoals ik hieronder beschrijf! Wel zo fijn, toch? En als je geen rookplankje hebt, geen probleem! Maak de gevulde portobello’s gewoon in een ovenschaal. Trouwens: het gerecht is vegetarisch, dus ook ideaal voor Meatless Monday of als je een dagje zonder vlees wilt eten.
Ingrediënten (diner voor 2 personen; lunchgerecht voor 4 personen)
De 4 portobello’s zijn voldoende als hoofdmaaltjd voor 2 personen (2 p.p.) en als lunch voor 4 personen (1 p.p.) met wat sla erbij.
- 4 portobello’s
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 knoflookteentje, fijngesnipperd
- 75gr kastanjechampignons, in kleine blokjes gehakt
- 100gr babyspinazie, grof gesneden
- 75gr blauwschimmelkaas (b.v. Roquefort), verbrokkeld
- Zout en peper
- Olijfolie
- Optioneel: geroosterde pijnboompitjes als garnering
- Optioneel bijgerecht: kropsla met vinaigrette en kerstomaatjes
Bereiding portobello’s
Tip: portobello’s bevatten best veel water. Je wilt geen plasje water op je ovenplankje en je wilt geen slappe waterige portobello’s. Daarom bak ik de portobello’s eerst 10 minuten voor in de oven. Daarna dep ik ze heel goed droog met keukenpapier. Je zult zien dat er dan aardig wat vocht in de portobello staat. Pas daarna vul ik ze en bak ze nog 15-18 minuten in de oven.
Heb je geen ovenplankje, leg de portobello’s dan in een ovenschaal.
- Laat de cederhouten plank(en) minstens een uur weken in water. Dep dan droog.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Veeg de portobello’s schoon met keukenpapier en verwijder voorzichtig de stelen uit de portobello’s; dat laatste kan het beste met een lepel. Hak de stelen in kleine blokjes (net zo groot als de blokjes van de kastanjechampignons).
- Bestrijk de portobello’s aan de bolle buitenkant met wat olijfolie en leg ze met de bolle hoedkant naar beneden op de cederhouten plank. Bestrooi ze met wat zout en peper. Bak ze ca. 10 minuten zodat het vocht er een beetje uit trekt. Haal de portobello’s uit de oven en dep ze droog als ze een beetje afgekoeld zijn. Dep ook de houten plank droog als de portobello’s de plank vochtig hebben gemaakt.
- Fruit ondertussen een uitje in de olijfolie en laat ca. 3 minuten zachtjes bakken.
Voeg de knoflook toe en fruit een minuut mee. voeg de blokjes van de kastanjechampignons en portobellosteeltjes toe en bak ca. 3 minuten zachtjes mee.
Voeg tenslotte de spinazie toe en bak nog 2 minuten mee.
Breng op smaak met zout en peper. - Vermeng de panko en verbrokkelde kaas met het champignon-spinaziemengsel. Schep dat in de portobello’s.
- Leg de portobello’s op de cederhouten plank en zet in de oven. Bak de portobello’s in 15-18 minuten gaar. Optioneel: bestrooi voor het serveren met pijnboompitjes.
- Serveer met een frisse groene salade met kerstomaatjes en vinaigrette.
Wijntip: een lichte elegante rode wijn met niet teveel houtrijping. Ik koos voor een Limburgse Landwijn, de 2017 pinot noir van wijnmaker Jules Nijst van Domein de Wijngaardsberg. Een zeer elegante wijn. ‘Malo’ (malolactische vergisting waarbij agressief zuur wordt omgezet naar zachter zuur) en 12 maanden houtrijping op 1 jaar oude barriques van Tonnellerie Rouddeau uit de Bourgogne. Framboosjes. Kersjes. Bosaardbeien. Vleugje aardsheid en mineraliteit. Mid zuren en lichte soepele tannines.
Geef een reactie