portsaus

Bij een lekker wildtriootje van hert, haas en wildzwijn, hoort een fijne saus. En wat past er met kerst nou beter dan een mooie portsaus. Ingewikkeld? Welnee! Supermakkelijk. En met maar een paar ingrediënten en een beetje geduld tover je een prachtige portsaus op tafel. Lekker bij wild, maar ook bij eend of kalkoen. Je kunt er aardappelen of puree bij eten, of mijn feestelijke Yorkshire Puddings.

ingrediënten portsaus
Yorkshire puddings

Ingrediënten (saus voor 4 personen)

  • 1 uitje of sjalotje, fijngesnipperd
  • 300ml port (ruby of tawny)
  • Wildfond, 1 pot à ca. 350ml
  • 2 takjes tijm
  • Snufje ( ½TL) kaneelpoeder
  • 1 plakje ontbijtkoek, verkruimeld
  • Optioneel: 1EL maïzena, losgeroerd met een beetje port
  • Zout en versgemalen peper
  • Bakboter

Bereiding

  • Fruit het sjalotje vijf minuten zachtjes.
  • Voeg de port. Fond, tijm, kaneelpoeder en ontbijtkoek toe en kook in ca. 25-30 minuten in tot de saus een mooie dikte heeft gekregen.
  • Wil je iets meer saus, voeg dan wat losgeklopte maïzena toe en laat dat nog een minuut doorkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper en serveer.

Wijntip: Portsaus vraagt om een stevige wijn met niet al teveel zuren. Afhankelijk van welk vlees je erbij serveert, kun je bij wild denken aan Amarone della Valpolicella of Ripaso Valpolicella, een sappige syrah / shiraz of bijvoobeeld een wijn van grenache.

Eet smakelijk!