Ingrid Larmoyeur is door de Wijnacademie erkend als wijndocent met “goede kwalificaties om cursisten op te leiden voor het Wijnvignet (examen SWEN instap/basisavonden), de Wijnoorkonde (Basiscursus WIJN op SWEN 1 niveau) en het Wijnbrevet (SWEN 2)”. Docenten die in aanmerking komen voor de nieuwe titel ‘Aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie’ moeten register-vinoloog zijn en hun kennis bijhouden. Daarnaast zijn de kwaliteiten van de docent en de resultaten van de examens bij de Wijnacademie bekend. De titel zou eerst `geassocieerd docent van de Wijnacademie` heten, maar is nu omgenoemd naar `aanbevolen wijndocent`, volgens de Wijnacademie een betere naam. Ik sta inmiddels als “aanbevolen wijndocent” vermeld op de website van de Wijnacademie (www.aanbevolenwijndocent.nl). Mooie titel, maar wat houdt dat precies in…?
Wijneducatie professionaliseren
De Nederlandse wijneducatie wordt steeds professioneler. Er zijn steeds meer consumenten en (beginnende) wijnliefhebbers die een wijncursus willen volgen. Je ziet dan ook dat het aantal proeverijen, wijncursussen en opleidingen in Nederland de laatste jaren toeneemt. Op dit moment mag iedereen in Nederland wijncursussen geven omdat het beroep ‘wijndocent’ niet beschermd is. De wijnbranche heeft momenteel enkele initiatieven om het wijnonderwijs in Nederland naar een hoger niveau te tillen en om een soort ‘keurmerk’ uit te geven. Daarmee wil de branche en daarmee aan de potentiële cursist laten zien dat de betreffende wijndocent aan een aantal gestelde eisen voldoet. Zo heeft de Wijnacademie onlangs de erkenning ‘geassocieerd wijndocent van de Wijnacademie’ in het leven geroepen. Docenten die aan de eisen voldoen, worden op de website van de Wijnacademie vermeld. Ik sta inmiddels op die lijst voor cursussen in Den Haag en Rotterdam.
Ook de Stichting WijnEducatie Nederland (SWEN), die verantwoordelijk is voor de wijnexamens in Nederland, is bezig met een officiële erkenning van wijndocenten die aan de toelatingseisen voldoen. Het traject naar de titel ‘SWEN Register Wijndocent’ bestaat uit een begeleidingstraject en een examen. Docenten die erkend worden, mogen zich in de toekomst Register Wijndocent (RWD) noemen. Wordt vervolgd.
Docent bij het Wijninstituut
Inmiddels heb ik al aardig wat praktijkervaring opgedaan als wijndocent. Sinds 2009 ben ik als wijndocent verbonden aan Het WIJNinstituut voor cursussen in Den Haag en Rotterdam. Ik geef daar nu wijncursussen op vier niveaus: Proef Wijn (1 avond, kennismaking wijnproeven voor beginners), Start met Wijn (2 avonden, praktijkgerichte wijnkennis voor beginners), Basiscursus Wijn (5 avonden rondje wereld en wijnkennis voor beginners, liefhebbers en professionals) en Wijnbrevet (8 avonden intensief rondje wereld voor liefhebbers en professionals met enige wijnkennis). Leuk inspirerend werk; elke avond is weer anders door cursisten die soms heel verrassende vragen hebben.
Zie www.wijninstituut.nl voor alle cursusinformatie. Maar wilt u een speciale maatwerkcursus voor een groep wijnliefhebbers, dan kunt u contact opnemen met mij (ingrid@vinissima.nl). Ik spreek graag de details met u door…!
Geef een reactie