Na de amigne blanc die we hier al eerder bespraken, nu de humagne rouge. Leuk voor de alpinisten onder ons, dit ‘alpine’ ras dat net als de amigne een specialiteit van Valais is. Robust en lekker bij wild. Het is er nog de tijd voor, dus tast toe! Grappig detail: in de 20e eeuw is de aanplant van dit inheemse ras weer toegenomen. Ik zeg: goed zo! Meer inheemse rassen maakt het wijnlandschap diverser en dus interessanter.
En: lees alles over de verwarring met het pseudoniem van humagne rouge, de cornalin! Ik had er een boeiende twitterdiscussie over met de Zwitserse botanicus en druivengeneticus José Vouillamoz, co-auteur van het nieuwe boek “1.368 Wine Grapes” van Jancis Robinson…
Wijn: 2010 Valais, humagne rouge, Grand Métral
Land/gebied: Zwitserland/Valais
Karakter: krachtig
Druivenras: HUMAGNE ROUGE = cornalin
Volgens het nieuwe boek van Jancis Robinson “Wine grapes”) is cormalin een pseudoniem van humagne rouge. Vreemd, want Grand Métral heeft onder beide benamingen een rode wijn!? Een Zwitserse wijnsite noemt als pseudoniemen oriou en petit rouge. Wie te vertrouwen…?
Ik was dus verward en heb per twitter een discussie gestart met José Vouillamoz (@JoseGrapes), zie foto. Vouillamoz is van oorsprong Zwitser en is als co-auteur verantwoordelijk voor de inhoud op het gebied van het DNA van druivenrassen van Robinson’s boek “1.368 Wine Grapes”. Mijn vraag aan hem: “Just tasted Grand Métral humagne rouge. You wrote hm is same as cornalin. But GM sells both hum.r & cornalin. How can it be the same?” Hij reageerde vrijwel onmiddellijk (wat is twitter toch een geweldig medium!). Zijn antwoord luidde: “Humagne Rouge CH = Cornalin AO but Rouge du Pays CH was renamed Cornalin in CH in 1972, borrowing AO name. Cplx!”
Dus om het even samen te vatten (in twitter heb je natuurlijk maar 140 karakters…!): Het Zwitserse ras humagne rouge is inderdaad hetzelfde als cornalin in Aosta. Cornalin is de naam van dat ras in het Italiaanse Valle d’Aosta. Maar nu komt het verwarrende…De Zwitsers hebben hun inheemse ras rouge du pays in 1972 gewoonweg – en dus foutief – cornalin gedoopt. Ze hebben daarmee de benaming van humagne rouge in Aosta gebruikt. Daarmee is de verwarring compleet. @NickDobsonWines (die kennelijk onze twitterdiscussie volgde) opperde dat de Zwitsers het ras rouge du pays wellicht anders wilden noemen omdat het teveel op vin du pays zou lijken en daarmee een slechte associatie zou hebben en waarschijnlijk allang verdwenen zou zijn onder de oorspronkelijke naam. Vouillamoz betwijfelt dat laatste (“not so sure… Tinta del Pais is thriving in Ribera del Duero”). Tot zover de discussie rond de verwarrende benamingen en dank aan Vouillamoz voor zijn reactie!
Verder over de humagne rouge… De Cornalin (in Valle d’Aosta) alias Humagne Rouge (in Valais) behoort tot de autochtone rode druivenrassen van het Zwitserse Valais (Wallis). De wijn onderscheidt zich door zijn schitterend diepe robijnrode kleur. De eerste smaakindruk doet vol en stevig aan, waarna het fruit in de wijn zich ontplooit waarin o.a. wilde bessen te herkennen zijn. De krachtige smaak wordt mede gedragen door de aanwezigheid van gerijpte wat rustieke tannines en rookaroma, peper en zwart fruit. De wijn is zeker 5 -7 jaar houdbaar.
Er is overigens geen relatie tot de witte humagne!
Smaakprofiel van de wijn: Robijnkleurig. Soepel met zachte tannines. Licht en elegant. Peperig en wat rokerig. Karnemelk. Bijna een zoetje.
Wijn-spijs: Bij rood vlees, diverse wildgerechten (o.a. eend, duif, ree), salami en natuurlijk bij diverse Alpage-kazen.
Waardering: *** goed
Houdbaarheid: kan nog wat jaren liggen en zal zeker wat beter worden.
Gekocht bij & prijs: Gransjean | €17,75
Morgen vervolgen wij deze 14-delige serie met een Rioja van 100% graciano.
Geef een reactie