IMG_1426Vandaag gaan we naar Griekenland. Ook zo’n land met allerlei inheemse druivenrassen die nooit over de grens komen. Assyrtiko, xynomavro, agiorgitiko (bespreek ik hier binnenkort…) en hier de witte malagouzia.

Wijn: 2010 Amyndeon, malagouzia, Axia, Alpha Estate
Land/gebied: Griekenland/Amyndeon (Florina). De wijngaard ligt op het Amyndeon-plateau, op een hoogte van 670m.
Karakter: fris – crispy – sur lie
Alc.%: 13
Druivenras: MALAGOUZIA
Vroegrijp ras. Productief. Lage zuurgraad, maar de goede wijnen zijn ‘zesty’ en elegant, de slechte zwaar. Met ‘maceration pelliculaire’ (schikweking) krijgt de wijn een fijnere elegantere structuur. In koeler gelegen gebieden wat meer zuren, maar daar is het gevaar dat de wijn dunner wordt. Typisch malagouzia: krachtige neus, rozenblaadjes, bloemig, zoete kruiden, wat rozemarijn, meloen, lytchee. Zacht en rond en in balans. Veel alcohol.
Deze wijn heeft maceration pelliculaire gehad en twee maanden sur lie gelegen en heeft bâtonnage gehad.
88 Parker-punten, Jancis Robinson: 16,5/20.
Smaakprofiel van de wijn: Elegant. Citroenig, bijna zeepig/zeepsopachtig. Rozenblaadjes en geparfumeerd. Frisse zuren. Korte afdronk. Afwijkend smaakprofiel die ‘m best wat moeilijk maakt. De wijn voldoet aardig aan het algemene karakter van het druivenras. Afwijkend maar typerend dus.
Wijn-spijs: Prima bij groene salade, gegrilde groenten, pasta, niet-vette vis en Griekse vis-mezze.
Waardering: **(*) oké
Meer info: www.alpha-estate.com
Gekocht bij & prijs: Gransjean | €10,65

Morgen vervolgen wij deze 14-delige serie met een maria gomes uit Portugal.