drinkchenin en tonijntartaar met mango-avocadosalsa

Op 15 juni is het #drinkchenin of #cheninblancday om dit mooie witte druivenras te eren. Ik trok vandaag de 2017 chenin blanc van Piekenierskloof Family Wines uit Olifantsrivier (Zuid-Afrika) open.  De druiven groeien in ‘bush vines’ (struikjes) die in 1987 zijn geplant en worden met de hand geoogst. Een sappige wijn met aroma’s van meloen en mango en een mediumfrisse zuurgraaad. Hier lees je nog meer over dit mooie druivenras dat oorspronkelijk uit de Loire komt, maar dat we nu vooral kennen van wijnen uit Zuid-Afrika.

Ik maakte speciaal voor bij de Piekenierskloof chenin blanc een heerlijke tonijntartaar met mango en avocado. De tonijntartaar is voor herhaling vatbaar, daarom hieronder het recept. Maar de combi met de chenin blanc viel tegen, het werd wat bitter. Ik vind pinot noir altijd goed bij tonijn passen, dus daarom trok ik er ook nog een pinot noir uit Elgin (Zuid-Afrika) van Stark-Condé bij open en dat ging veel beter; het voelde goed in de mond en de combi harmonieerde. Dat laatste kwam met name omdat de mango helaas niet zo rijp was (tja, rijpe mango’s en Nederland, het blijft tobben…).

Ingrediënten (voorgerecht voor 4 personen)

Voor de tonijntartaar:

  • 500gr superverse tonijn, in blokjes van ca. een halve centimeter
  • 1EL olijfolie
  • 4EL lichte (niet zoute) sojasaus
  • 3EL limoensap
  • 2cm verse geraspte gember
  • zout en versgemalen peper
  • 1-2EL witte (knoflook) en 1-2EL zwarte (gerookte) sesamzaadjes

Voor de mango-avocadosalsa:

  • 1 middelgrote mango, in blokjes van ca. een halve centimeter
  • 1 grote avocado, in blokjes van ca. een halve centimeter
  • 1 sjalotje, ragfijn gesneden
  • Sap van 1 limoen
  • 1EL Thaise zoetzure chilisaus

Voor de chilidressing:

  • 1EL olijfolie
  • 1EL limoensap
  • 1EL zoetzure chilisaus.

Bereiding

Voor de tonijntartaar:

  • Vermeng tonijnblokjes met olijfolie, lichte (niet zoute) sojasaus, limoensap, verse geraspte gember, zout en versgemalen peper en witte en zwarte sesamzaadjes.

Voor de mango-avocadosalsa:

  • Maak een mango-avocado salsa door fijngesneden blokjes mango en avocado te vermengen met het sap van een limoen, zoetzure Thaise chilisaus en een ragfijn gesneden sjalotje. Breng op smaak met zout en peper.

Voor de chilidressing:

  • Vermeng olijfolie, limoensap en zoetzure chilisaus.

Serveren:

  • Vul vier serveerringen van 8cm doorsnee. Schep onderin eerst een laagje mango-avocadosalsa. Schep daarop de tonijntartaar. Garneer met een gehalveerde kerstomaatjes en wat sprietjes bieslook. Druppel wat van de chilisausdressing eromheen.
  • Haal de serveerringen er voorzichtig af en serveer met geroosterd brood en (gezouten) roomboter.

Eet smakelijk!

Eet smakelijk!

tonijntartaar met mango-avocadosalsa