hartige taart met rode bietjes zoete aardappel en gorgonzola

Het uitgangspunt vandaag is rode biet. En nou is het Vleesloze Week, maar dat was in eerste instantie niet eens mijn uitgangspunt voor dit gerecht. Rode biet dus. Ik zocht naar een leuk Italiaans gerecht met rode biet – barbabietola rossa in het Italiaans – en stuitte op een hartige taart. Daar heb ik mijn eigen variant van gemaakt, met zoete aardappel die ik nog had liggen en ik wilde er perse balsamico bij omdat ik net vorige week de balsameria Midolini in Friuli bezocht heb. Mooie inspiratie dus. Het werd uiteindelijk een hartige taart die geïnspireerd is op een Italiaanse taart. In het Italiaans klinkt deze hartige taart heel mooi: ‘torta salata con barbabietole rossa, patate dolci, cipolle caramellata e gorgonzola’. Hartige taart met rode bietjes, zoete aardappel, zoete ui en gorgonzola. Voor de gekarameliseerde ui nam ik een grote zoete ui die ik liet karameliseren. Daar kwam een lekker scheutje balsamico-azijn bij. Frisse salade erbij en klaar.

In het Italiaans klinkt deze hartige taart heel mooi: ‘torta salata con barbabietole rossa, patate dolci, cipolle caramellata e gorgonzola’.

Ingrediënten (2 personen als hoofdgerecht, 4 personen als lunch)

  • 1 rol bladerdeeg of 6 plakken, ontdooid
  • 1 gekookte zoete aardappel, in plakjes van 2mm
  • 2 gekookte rode bieten in plakjes van 2mm
  • 1 zoete ui, in ringen
  • 100gr gorgonzola picante, verbrokkeld
  • 2 eieren
  • 50 ml room
  • Bieslook, gesnipperd
  • Zout en peper
  • 2EL olijfolie
  • 1EL balsamico-azijn van (zeer) goede kwaliteit

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Fruit ui zachtjes in de olijfolie en laat in ca. 20 minuten karameliseren. Roer de balsamico erdoor.
  3. Schil aardappelen en bietjes, kook ze beetgaar en snij in plakjes.
  4. Klop de eieren los en vermeng ze met room, bieslook, zout en peper.
  5. Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Rol het bladerdeeg uit en leg op het bakpapier.
  6. Bedek het deeg eerst met de plakjes zoete aardappel en vervolgens met de bietjes. Verdeel de uien erover en giet het eiermengsel erop.
  7. Verdeel tenslotte de blokjes gorgonzola over de hartige taart
  8. Bak de hartige taart in ca. 25 minuten goudbruin.
  9. Serveer met een frisse groene salade.

Wijntip: omdat ik net in Friuli ben geweest, leek me een wijn uit deze Noord-Italiaanse streek wel toepasselijk. Ik koos voor de Troj van Vigna Traverso. Een mooie volle rode wijn uit Friuli Colli Orientali met lekker rood fruit, medium tannines en fraicheur. Van 40% merlot, 30% refosco en 30% schioppettino. Van die laatste ben ik in Friuli echt gaan houden. De wijn heeft deels 11 maanden houtrijping gehad.

Buon appetito!

hartige taart met bietjes en zoete aardappel - 1
hartige taart met bietjes en zoete aardappel - 3