lam-met-zoete-aardappelWe zijn na onze vakantie in Andalucië nog steeds in Spaanse sferen. Het trefwoord voor het diner was vandaag “aardappel”, maar ik wilde het thuisfront verrassen. Het werd dus zoete aardappel, grapje; die zagen we in Spanje regelmatig op de menukaart. En in Spanje combineren ze zoete aardappel best vaak met lam. Op tafel kwam dus Spaans gekruid lamsfilet met zoete aardappelen uit de oven en haricots verts.

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 lamsfilets
  • 1EL Spaanse kruiden (daar hoort in elk geval gerookt paprikapoeder – pimentón de la Vera – bij, maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken en de Original Spices Al-Andalus van Jonnie Boer nemen)
  • 2EL grove mosterd
  • Boter om in te bakken
  • 2 zoete aardappelen, geschild en in dunne plakken gesneden
  • 1 rode ui, in ringen
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 2EL olijfolie
  • ½ takje rozemarijn, de blaadjes fijngesnipperd
  • 250gr haricots verts
  • Zout en peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Neem een vuurvaste schotel en hussel de aardappelschijfjes, de uienringetjes, de knoflook en de rozemarijn met 2EL olijfolie doorelkaar. Bestrooi met wat zout en zet 25 minuten in de oven.
  • Kook de haricots verts in 6 à 7 minuten gaar in water met zout en giet ze daarna af.
  • Smeer de lamsfilets in met Spaanse kruiden en mosterd en wat zout.
  • Bak de lamsfilets kort aan beide kanten (ca. 2 minuten per kant).
  • Leg de lamsfilets daarna nog drie minuten in de oven op de aardappelen, haal ze er daarna uit, wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze nog twee minuten rusten.
  • Maar ondertussen de borden op. In het midden de zoete aardappelen. Daaromheen de haricots verts.
  • Snij de lamsfilet in duimdikke plakken en leg ze op en tussen de aardappelen.

Wijntip: sappig Spaans met niet al teveel houtrijping, bijvoorbeeld een lichte Rioja (joven of crianza).

Eet smakelijk!