Dit weekend lekker en makkelijk? Probeer deze heerlijke portsaus. Gegarandeerd in drie minuten klaar en kan niet mislukken!

Ingrediënten

  • Bekertje crème fraiche (250ml)
  • Glas rode port (125ml)
  • Rode ui, fijngesnipperd
  • Peper, zout en kaneelpoeder of wildkruiden
  • 25gr roomboter

Bereiding

  • Deze saus past geweldig bij struisvogelbiefstuk, hert- of reefilet of gewone biefstuk. Bak eerst je vlees. Haal het uit de pan en hou het in aluminiumfolie warm.
  • Fruit de uisnippers in het braadvet aan.
  • Blus af met port en doe er een snufje kaneelpoeder of wildkruiden bij. Laat een minuten doorkoken.
  • Voeg de crème fraiche erbij, roer goed en kook nog 1 minuut.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Laat nog kort indikken als de saus te dun is, of voeg nog een scheutje port toe als je de saus te dik vindt.

Tip: geef de saus bij het vlees en geef er aardappelen en rode kool bij.

Wijntip: bij portsaus heb je een stevige zwoele wijn nodig. Ik prefereer Amarone uit Valpolicella (dik en vol door ingedroogde druiven en daardoor wat ‘portachtig’) of – iets minder duur maar ook heel passend – de Valpolicella Ripasso. Ripasso is gemaakt door rode wijn te laten lopen over de droesem van Amarone. De wijn krijgt daardoor Amarone-karakter, maar is niet zo prijzig als Amarone. Een goede Ripasso geeft veel waar voor je geld. Ik koos voor de 2013 Ripasso van Soprasasso en karafeerde ‘m nog even om de wijn nog zachter te maken.

Buon appetito!