Donderdagmiddag kregen we op de Oosterschelde de eerste Oosterscheldekreeften van 2016 te proeven. Het speciale DNA maakt ‘m extra fijn en zacht; en dat proefden we! Heerlijk puur. En nog nooit zo vers geproefd. Wat een topproduct!
Kardinaal
Eregast en kookgek Joop Braakhekke (“Ik ben restaurateur. Ik restaureer mensen.”) roemde tijdens de opening de verfijnde smaak van de Oosterscheldekreeft: “De Oosterscheldekreeft is de kardinaal van de zee. En Zierikzee is voor mij vandaag het Vaticaan!”
Hij had ook nog een tip voor ons: “Gebruik ‘m zo puur mogelijk! Het beste recept dat ik ken is met rozemarijn en gebrande boter. Meer heeft de Oosterscheldekreeft niet nodig!” Gebrande boter? Zie onderaan het recept voor beurre noisette of hazelnootboter.
DNA
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat door de afwijkende DNA-structuur ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld, de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak heeft.
Joop Braakhekke kreeg de eerste Oosterscheldekreeft aangeboden. Kreeftenvisser Gerrie van den Hoek had de kreeft vlak daarvoorvanuit de MS3 uit de Oosterschelde gevist.
Deze kreeft werd later bij de kreeftenveiling in Colijnsplaat geveild voor het goede doel. De koper is een viskwekerij uit Vrouwenpolder. Het beest leverde €25.000 op voor KWF Kankerbestrijding. Dat gebeurde op wens van Braakhekke die zelf aan alvleesklierkanker leidt. KWF Kankerbestrijding financiert met de opbrengst een deel van het onderzoek naar een nieuwe behandeling van alvleesklierkanker. Die behandeling kan de levensuur van een patiënt aanzienlijk verlengen.
De kreeftenwijn 2016 is donderdag ook bekendgemaakt Het is de 2015 Weissburgunder trocken van Weingut Lorentz & Söhne uit de Nahe. De druiven hebben schilweking gehad voor extra aroma en 30% van de wijn is houtgerijpt. Het geeft de wijn een fijne romigheid die goed bij de kreeft past, aldus de organisatie. Vinissima proefde ‘m meteen tijdens de opening van het kreeftenseizoen. Mooie elegante wijn, maar wellicht toch met net iets teveel fraicheur voor bij het wat zoete kreeftenvlees. Maar alles hangt af van de begeleiding en saus en garnituur.
Beurre noisette met rozemarijn
Beurre noisette is niets meer dan bruin gebakken boter, ook wel gebrande boter genoemd. De Franse term betekent letterlijk hazelnootboter. De naam slaat op de nootachtige smaak die boter krijgt als ie bruin kleurt. Er wirden dus niet echt noten gebruikt.
En zo maak je het. Neem een lichtgekleurde (anders zie je het niet als de boter echt verbrandt) pan met dikke bodem. Smelt daarin snel en egaal een aantal klonten roomboter van gelijke grootte. Roer continu! Op een gegeven moment zie je schuim en belletjes op de boter ontstaan. Op dat moment verdampt het water in de boter en scheiden de eiwitten zich van het vet. Let nu goed op, want de boter verkleurt nu snel. Haal de pan van het vuur net voordat de boter bruin genoeg is. Je kunt eventueel ook afblussen met citroen of room.
Je kunt de beurre noisette meteen serveren of na afkoelen weken afgesloten in de koelkast bewaren. Beurre noisette is veelzijdig. Gebruik het over vis, bij pasta of groentengerechten of in patisserie (madeleines, financiers, hazelnootbiscuits).
Wil je het recept van Joop Braakhekke voor kreeft volgen? Kook de kreeft heel kort (max. 2-3 minuten). Snijd in twee helften en leg op een gietijzeren bakplaat; maar niet te lang. Maak de beurre noisette en bak er op het einde even een takje rozemarijn bij zodat de gebrande boter de smaak oppakt. Giet de boter over de kreeft. “Kreeft blijft zo kreeft,” aldus Braakhekke.
Het Oosterscheldekreeftseizoen loopt nog tot en met vrijdag 15 juli 2016. Geniet ervan!
Geef een reactie