De Formule 1 is dit weekend neergestreken in Baku/Azerbeidzjan. Daarom maakten wij een gerecht uit dat land: khashlama. Ik maakte eerder al de Fisinjan Shah Plov uit Azerbeidzjan in het kader van mijn project @NationalDishes. Nu dus khashlama.
Khashlama is een omstreden gerecht in de Kaukasusregio, omdat mensen uit Armenië, Georgië en Azerbeidzjan dit gerecht allemaal als hun eigen gerecht beschouwen. Het wordt telkens iets anders bereid, met variaties in ingrediënten en kruiden. Ik maakte Azerbeidzjaanse khashlama die is in elk geval heerlijk. Dik gesneden lamskoteletjes aanbraden en daarop in laagjes achtereenvolgens ui, twee kleuren paprika, tomaat en aardappelen. Bouillon erop, deksel erop en zachtjes gaarstoven (ca. 60-75 minuten; ik deed het in de oven op 160 graden). Puur en heel smakelijk.
Vanavond weer twee nieuwe Azeri-gerechten…
Khashlama is een omstreden gerecht in de Kaukasusregio, omdat mensen uit Armenië, Georgië en Azerbeidzjan dit gerecht allemaal als hun eigen gerecht beschouwen. Het wordt telkens iets anders bereid, met variaties in ingrediënten en kruiden.
Ingrediënten (2 personen)
- 6 lamskoteletten, dik gesneden (ca. 2-3cm)
- 1 grote witte ui of 2 middelgrote, in plakken
- 2 (punt)paprika’s van verschillende kleuren (ik nam een rode en oranje), in dikke repen
- 3 middelgrote tomaten, in kwarten
- 6 kleine aardappeltjes in de schil, in de lengte doormidden gesneden
- 300ml bouillon (ik nam kippenbouillon van een bouillonblokje), verwarmd
- Een handvol gehakte peterselie
- Zout en versgemalen peper
- Olijfolie om in te bakken
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Bestrooi de lamskoteletten aan beide kanten met zout en peper.
- Braad de lamskoteletten aan beide kanten aan in de olie in een gietijzeren vuurvaste pan (met deksel).
- Zet het vuur van de pan uit.
- Leg achtereenvolgens op de lamskoteletten in laagjes eerst de ui, dan de repen paprika, vervolgens de tomaat en tenslotte de aardappelen. Je kunt er nu nog wat zout en peper over strooien.
- Giet de hete bouillon erover en doe de pan met deksel erop in de oven. Stoof de khashlama in ca. 60-75 minuten gaar. Als de aardappeltjes gaar zijn, is het gerecht klaar.
- Bestrooi met wat peterselie en dien warm op.
Wijntip: het lamsvlees in dit gerecht is niet heel sterk van smaak. Kies dus liefst voor een niet al te krachtige rode wijn met weinig houtrijping. Wij kozen voor de “Antigona red”, een elegante rode wijn van Stobi Winery uit Noord-Macedonië. Van 50% vranec, 35% pinot noir en 15% cabernet franc. Die wijn kocht ik vorige week in Den Haag tijdens het Embassy Festival bij Esther Ophoff-Blom (Schermer Wijnkopers) op de stand van Noord-Macedonië. Extra leuk is dat ik Stobi Winery in 2015 zelf bezocht!
Geef een reactie