Cypriotische gehaktballetjes stonden bij ons op het menu. Ik ben me namelijk al aan het inlezen in de Cypriotische keuken voor mij project @NationalDishes waar ik de nationale gerechten van alle landen ter wereld kook. Ik heb net Cuba achter me gelaten, heb mijn koffertje en pannen weer opgepakt en ben onderweg naar het laatste land in de C: Cyprus. Het nationale gerecht van Cyprus, de bonensoep fasolada, volgt binnenkort. Maar ik had zin om alvast in de stemming te komen. Grieks eten we best vaak hier thuis, maar ik wilde weten of er gerechten zijn die in het Griekse deel van Cyprus echt anders zijn. Zo stuitte ik op de kypriaká keftedákia (κυπριακά κεφτεδάκια), ofwel de Cypriotische gehaktballen. Zijn die echt anders dan de gebruikelijke Griekse kofta of keftedákia? Ja! Geen ei, geen paneermeel, geen oregano. Maar wel geraspte aardappelen en geraspte ui. Dat maakt ze echt anders. Ik kon me er nog weinig bij voorstellen, maar ging gewoon aan de slag. We serveerden er een salade met geroosterde paprika en kerstomaatjes, (Turks) boerenbrood en een labneh met zongedroogde tomaat bij. Van de salade zie je onderstaand ook het recept. Maar een Griekse salade (choriatiki) of Griekse yoghurt erbij kan natuurlijk ook.
Cypriotische gehaktballen. Zijn die echt anders dan de gebruikelijke Griekse kofta of keftedákia? Ja! Geen ei, geen paneermeel, geen oregano. Maar wel geraspte aardappelen en geraspte ui. Dat maakt ze echt anders.
Ingrediënten Cypriotische gehaktballetjes (voor 2-3 personen en 8 middelgrote gehaktballen)
- 300gr lamsgehakt (maar in Cyprus nemen ze ook vaak varkens. En of rundergehakt)
- 3 middelgroete aardappelen, geschild en geraspt
- 2 uien, gepeld en geraspt
- ½TL kaneelpoeder (optioneel, maar wel lekker)
- 10 blaadjes verse munt, in dunne reepjes gesneden (optioneel: 2TL gedroogde munt)
- Een handvol peterselie, gehakt
- Zout en versgemalen peper
- Olie om in te frituren of in te bakken
Erbij: salade, brood en Griekse yoghurt of labneh.
Bereiding
Let op: begin een uur eerder, want je gehakt moet een uur in de koelkast opstijven!
- Rasp de aardappelen en verwijder het vocht. Dat kan het beste door ze in een zeef te doen en daarna flink uit te knijpen.
- Rasp daarna de uien en doe hetzelfde zodat al het vocht eruitgeknepen is.
- Doe het gehakt in een kom en voeg de geraspte aardappelen, geraspte ui, munt, peterselie, kaneel, zout en peper toe. Kneed goed door.
- Maak er in je handpalm ovaalvormige gehaktballetjes van (bij mij waren dat er acht van ca. 7cm lengte).
- Dek de gehaktballen met huishoudfolie af en laat ze een uurtje in de koelkast rusten.
- Frituur of bak de gehaktballen vervolgens goudbruin in olijfolie.
- Leg de gehaktballen op keukenpapier om uit te lekke,
- Serveer ze op een schaal met wat Griekse yoghurt, stokboord of (Turks) boerenbrood en een Griekse salade (choriatiki) of – zoals ik – een salade met geroosterde paprika en kerstomaatjes.
Bereiding
Let op: begin een uur eerder, want je gehakt moet een uur in de koelkast opstijven!
- Rasp de aardappelen en verwijder het vocht. Dat kan het beste door ze in een zeef te doen en daarna flink uit te knijpen.
- Rasp daarna de uien en doe hetzelfde zodat al het vocht eruitgeknepen is.
- Doe het gehakt in een kom en voeg de geraspte aardappelen, geraspte ui, munt, peterselie, kaneel, zout en peper toe. Kneed goed door.
- Maak er in je handpalm ovaalvormige gehaktballetjes van (bij mij waren dat er acht van ca. 7cm lengte).
- Dek de gehaktballen met huishoudfolie af en laat ze een uurtje in de koelkast rusten.
- Frituur of bak de gehaktballen vervolgens goudbruin in olijfolie.
- Leg de gehaktballen op keukenpapier om uit te lekke,
- Serveer ze op een schaal met wat Griekse yoghurt, stokboord of (Turks) boerenbrood en een Griekse salade (choriatiki) of – zoals ik – een salade met geroosterde paprika en kerstomaatjes.
Geef een reactie