Plaatpannenkoek met frambozen en crème fraiche

Gisteren hadden we een paasbrunch op Tweede Paasdag. Naast alle gebruikelijke paaseieren, eiersalade, paasstol, matzes, mini-brioches, een broccoli-spinaziesoepje vooraf, en meer, had ik ook zin om pannenkoeken te maken. Gek voor mij, want ik ben niet eens een pannenkoekenfan. Dus keek ik wat er zoals in het buitenland aan pannenkoekachtige lekkernijen bestond. En zo stuitte ik op de Duitse Pfannkuchen vom Blech, letterlijk vertaald: plaatpannenkoek. Dat leek me wel wat. Het deed me namelijk wel iets denken aan de Dutch Baby pancake. En die vond ik wel erg lekker. Ook met bloem, eieren en melk, maar de plaatpannenkoek wordt net als de Dutch Baby in de oven bereid en niet in de pan. Ik maaktre een plaatpannenkoek met frambozen en crème fraiche.

Plaatpannenkoek uit de oven

Dutch Baby – German Pancake – Pfannkunchen vom Blech
De ‘Dutch Baby’ (of ‘Dutch Baby pancake’) wordt in de VS ook wel ‘German pancake’ genoemd. Het gerecht heeft niets met babies te maken, maar is een soort luchtige broodachtige pannenkoek; de Amerikanen noemen dat dan weer een ‘popover’. Ik had nog nooit van Dutch Baby gehoord, maar kwam het ineens tegen. Het is de Amerikaanse versie uit de 19e eeuw van Nederlandse pannenkoeken, c.q. de Duitse Pfannkuchen. Ze verwarden Deutsch, diets en Dutch en zo werd het een Dutch Baby. Andere namen zijn Bismarck of Dutch Puff. De Dutch Baby is waarschijnlijk bedacht in Mancás Cafe, een restaurantje van Victor Manca in Seattle.

Ook de Blechpfannenkunchen kun je na het bakken in een loeihete metalen bakplaat of metalen ovenschotel beleggen met boter en poedersuiker, of zoals ik deed met frambozen en crème fraiche (en poedersuiker, maar die vergat ik voor de foto). Dus hier het recept voor mijn plaatpannenkoek met frambozen en crème fraiche.

Ingrediënten (voor 4 personen als onderdeel van een lunch of brunch of als dessert; neem het dubbele voor een hoofdgerecht)

  • 160ml melk
  • 2 eieren
  • 85 g bloem
  • ¼TL zout
  • 2EL olie of ghee
  • 125gr frambozen (diepvries, ontdooid)
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 100gr crème fraîche
  • Poedersuiker

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden (heteluchtoven 200 graden). Doe er meteen een metalen bakplaat of metalen/gietijzeren ovenschaal (van b.v. 30x18cm) in om op te warmen.
  • Klop de eieren los en vermeng met de melk. Vermeng bloem en zout in een kom. Roer geleidelijk hey eier-melkmengsel erdoor met een garde tot er een glad beslag ontstaat. Laat het beslag 10 minuten rusten.
  • Als de bakplaat/ovenschaal loeiheet is, haal kort uit de oven en besmeer met olie of ghee. Zet nog twee minuten terug in de oven.
  • Haal de bakplaat/ovenschaal er vervolgens weer uit en giet het beslag zo snel mogelijk in de bakplaat/ovenschaal en plaats onmiddellijk terug in de oven (middelste rek). Bak 15-20 minuten tot ze de plaatpannenkoek goudbruin en gaar is. NB Het beslag zal aan de randen van de plaat/schaal ophoogkruipen en in het midden grote bobbels krijgen.
  • Vermeng ondertussen de frambozen met de vanillesuiker en prak ze lichtjes met een vork.
  • Haal de bakplaat/ovenschaal uit de oven, laat kort wat afkoelen en verdeel de frambozen en crème fraiche erover. Bestrooi met poedersuiker en serveer.
paasbrunch met de Cuvée de ‘Écusson van Bernard-Massard

Wijntip: kies voor mousserend met een klein zoetje, zoals Moscato d’Asti of Brachetto d’Acqui. Wij aten de plaatpannenkoek tijdens een paasbrunch en dronken daar een milde mousserende wijn uit Luxemburg bij: de Cuvée de ‘Écusson van Bernard-Massard, de belangrijkste Luxemburgse producent van mousserende wijnen volgens de méthode traditionelle (2e gisting op fles). De wijn is gemaakt van pinot blanc, pinot noir en riesling en heeft drie jaar gerijpt. Zacht in de neus met fruit en meloen. Zachte mousse, milde zuren. Een zeer aangename toegankelijke mousseux uit Luxemburg die het prima deed bij onze paasbrunch.