Twee bereidingen van oesters bij Château Bon Baron Formidable stond bij ons dit weekend op het menu. Dat kwam zo: we hadden twee heerlijke wijnen van Château Bon Baron in huis en ik wilde recht doen aan deze mooie wijnen uit België. Dus bedachten we een mooi Belgisch menu met twee bereidingen van oesters voor bij de Crémant de Wallonie, Formidable 2021. Daarna konijnenbouten gestoofd in Westmalle Dubbel met paddenstoelen en een witloofslaatje bij de elegante 2017 pinot noir Trésor van Bon Baron. En we sloten af met een kaasplankje met zes Belgische kaasjes. Het was een heerlijke avond met onze gaste, die net als wij in 2018 met onze wijnclub op bezoek was bij Jeanette van der Steen en haar man Piotr van Château Bon Baron in Dinant (Wallonië).
De Formidable 2021 van Château Bon Baron is een uitstekende Belgische bruiswijn. Inderdaad, c’est formidable!
Crémant de Wallonie, Formidable 2021, Château Bon Baron
We beginnen bij de mousserende wijn van Bon Baron, dat was per slot van rekening ons vertrekpunt voor het diner. De Formidable wisselt jaarlijks iets van samenstelliong. De 2021 die wij dronken is een blend van vijf cépages:40% chardonnay, 20% pinot noir, 20% garanoir, 15% auxerrois en 5% müller-thurgau. De wijn is gemaakt volgens de méthode traditionelle (2e gisting op fles, net als champagne). De dosage is met 5gr/L mooi laag. De dégorgement was 11/2023 (emb. 8/22). De wijn is droog en heeft een fijne zachte mousse. Tonen van granny smith, wat citrus, floraal, gistig, brioche. Mooi ontwikkeld bouquet. Uitstekende Belgische bruiswijn. Inderdaad, c’est formidable!
Wat te eten bij deze mousserende wijn? Ik maakte twee bereidingen met oesters: oesters met de Belgische Filliers gin en komkommer + oesters met Granny Smith, borage en borage-olie. Daarnaast nog een wafel met zalm, kaviaar (van forel) en bieslook-crème fraiche. Hieronder de bereidingen van de oesters.
Oesters met gin en komkommer
Ingrediënten (voor 12 oesters)
- 12 oesters
- 1 kleine komkommer
- 50-60ml witte balsamico
- 50ml gin (b.v. Filliers)
- Versgemalen peper
- Een paar takjes bieslook, fijn gesnipperd
Bereiding oesters met gin en komkommer
- Snij ¼ komkommer in zeer fijne blokjes. Marineer ze een paar uur in witte balsamico.
- Rasp de rest van de komkommer en laat uitlekken of druk het goed uit in een zeef. Vang het sap op! Gooi de rest weg.
- Open de oesters, steek ze los en draai ze om. Het oestervocht mag je weggooien, want je vult ze met gin en komkommervocht.
- Bestrooi de oesters met versgemalen peper.
- Haal de komkommer uit de balsamico en laat uitlekken.
- Bedruip met een half theelepeltje gin en een half theelepeltje komkommersap. Werk af met een theelepel komkommerblokjes en garneer met een beetje bieslook.
Oester met Granny Smith, borage-olie en borage
Borage wordt ook wel komkommerkruid genoemd. De groene blaadjes smaken ziltig en naar oester en komkommer. Ik combineerde ze dit keer met zoetzure Granny Smith. En van de borage maakte ik ook borage-olie. Dat is eigenlijk best makkelijk en leuk, maar ook lekker. Je kunt drupjes ervan weer mooi als garnering gebruiken. Ik gebruikte daarnaast ook nog een paar blaadjes als garnering.
Ingrediënten (voor 12 oesters)
- 12 oesters
- 1 Granny Smith appel
- 2EL witte balsamico
- ¼ bakje Borage cress
Voor de olie van Borage Cress:
- ¾ bakje Borage Cress (de rest bewaren voor de garnering)
- 75ml druivenpitolie of andere neutrale olie
Bereiding oesters met Granny Smith, borage-olie en borage
Bereiding borage-olie:
NB Begin hier tijdig mee! Het uitlekken duurt zeker twee uur.
- Meng in een blender of met een staafmixer de Borage Cress en de olie.
- Giet de pulp met olie in een koffiefilter die je op een glas hebt gezet.
Tip: pulp NIET UITDRUKKEN! Dan wordt je mooie heldere olie namelijk alsnog troebel. - Laat ongeveer 2 uur uitlekken. De Borage-olie ligt dan in je glas. De pulp in het koffiefilter kun je weggooien.
Bereiding oester:
NB Maak de zoetzure komkommer ook een paar uur van tevoren zodat de marinade kan trekken!
- Snij de Granny Smith in hele kleine blokjes (brunoise) van ca. 2-3mm. Marineer ze een paar uur in witte balsamico. Giet ze dan af.
- Leg bij elke oester een paar blokjes Granny Smith (1TL). Druppel er wat borage-olie omheen. Garneer met een paar borageblaadjes.
En nog even een terugblik op ons bezoek aan Jeanette van der Steen van Château Bon Baron in juni 2018. Goede herinneringen aan!
Geef een reactie