Ik had weer eens bavette gekocht en zocht naar een nieuw recept om dit smaakvolle vlees te bereiden. Ik stuitte op spiesjes van reepjes bavette, dat leek me wel wat en weer eens wat anders dan blokjes of gewoon een hele bavette bakken. Je snijdt dunne reepjes bavette, marineert die, rijgt de reepjes op spiesjes en grilt ze op de BBQ of grilplaat. Ik maakte er mijn eigen mix van de Montreal Steak Spice bij als marinade (‘dry rub’). Heerlijk! Die specerijenmix is zo lekker dat ie me perfect leek voor mijn spiesjes. De geschiedenis voor de Montreal Steak Spice heb ik al eerder verteld. Hier geef ik je voor het gemak gewoon het recept nog even. Eet de bavettespiesjes met Montreal Steak Spice met een lekkere (Griekse) salade voor een low carb gerecht, of geef er frietjes bij als het niet koolhydraatarm hoeft.
Ingrediënten (4 personen)
- Een bavette van 600-800gr, tegendraads in reepjes gesneden
- Olijfolie
- Erbij: sla en (optioneel) frietjes
Voor de dry rub (homemade Montreal Steak Spice):
- 1TL paprikapoeder
- 1TL knoflookpoeder of knoflookgranulaat
- 1TL uienpoeder
- 1TL gedroogde chilivlokken
- 1TL korianderpoeder (ketoembar)
- 1TL mosterdpoeder
- 1TL zwarte peper
- ½ – 1TL zout
Let op: als je een BBQ gebruikt, week dan de houten spiesjes een half uur in water zodat ze niet aanbranden.
Bereiding
- Meng alle ingrediënten voor de Montreal Steak Spice. Tip: sommigen voegen nog een lepeltje donkerbruine suiker toe. Als je wilt dat het vlees een extra mooi bruin kleurtje krijgt, is dat wel een goed idee. Voeg er tenslotte een scheutjes olijfolie aan toe.
- Vermeng de specerijen door de bavettereepjes en laat een uurtje intrekken.
- Rijg de reepjes aan houten spiesjes.
- Rooster de spiesjes gaar op de BBQ of op een grilplaat.
- Geef er salade en (optioneel) frietjes bij.
Wijntip: geef er een lekkere sappige kruidige rode wijn bij. Wij dronken er een Australische rode wijn bij, de 2021 McLaren Vale, old vine grenache “Thorny Devil” van Thistledown Wine Company. Geen powerwijn, maar een hele elegante wijn van druivenras grenache van oude stokken. Tien maanden houtrijping op gebruikt houtZacht, sappig, fruitig, kruidig, milde zuren.
Geef een reactie