ovenschotel met venkelworst venkel en appel

Ik had Italiaanse venkelworsten gekocht. Zo lekker! Daar heb ik al heel vaak pasta met venkelworst mee gemaakt, diverse varianten. Dat was ik aanvankelijk ook van plan, maar we eten tegenwoordig veel koolhydraatarm en dus zocht ik naar een low carb-variant met de venkelworsten. Venkelworst en venkel klonk als een logische combinatie en toen ik nog drie oude appeltjes zag liggen, wist ik het: een ovenschotel met venkelworst, venkel en appel! Ik was niet helemaal zeker of de combi van frisse anijsachtige venkel met de zoete appeltjes zou passen, maar waagde het erop. En het bleek een zeer geslaagde combinatie! De appeltjes verkoken wat en worden lekker zacht en maken het gerecht wat zoet. Het beetje vocht van cider met mosterd en rozemarijn in de ovenschotel geeft er extra smaak aan. Al met al heerlijk!

Ingrediënten (2 personen)

  • 4 venkelworsten
  • 2 venkelknollen, in plakken (tip: bewaar het loof/kruid voor de garnering)
  • 2-3 appels, in 8 parten
  • 1 witte ui, in parten
  • Zout en versgemalen peper
  • Olijfolie

Sausje:

  • 40ml cider
  • 1TL knoflookpoeder (of een gehakte knoflookteen)
  • 2TL dijon-mosterd
  • 2 takjes rozemarijn, blaadjes fijngehakt

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Halveer de worsten en prik er met een cocktailprikkertje een paar gaatjes in.
  • Maak de venkel schoon en snijd in stukken of plakken van ca. 1 cm. Tip: bewaar het loof/kruid voor de garnering.
  • Snij de uien en de appels in parten.
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie.
  • Leg de venkel, uien en appels in de ovenschaal. Bestrooi met zout en peper en hussel er wat olijfolie door.
  • Vermeng de ingrediënten voor het sausje en giet dat over de groenten. Hussel alles door elkaar.
  • Leg de venkelworstjes tussen de groentes en bestrijk ze met wat olijfolie.
  • Bak het gerecht ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven (ik deed het eerste kwartier aluminiumfolie erover), totdat de venkel gaar is en de worstjes een mooi bruin kleurtje hebben. Draai halverwege een keer om.
  • Serveer en garneer met het venkelloof/-kruid.

Wat erbij te drinken? Het lekkerste is om hier een mooie cider bij te drinken. Lekker om te serveren met een glas cider ernaast.