Deze week aten wij weer eens PF Changs Aziatische slawraps met kip. Waanzinnig lekker altijd en low carb. Maar we hadden nog shiitake en waterkastanjes over, dus met die twee ingrediënten ging ik aan de slag. Ik vond ook dat het weer eens een dagje zonder vlees moest worden, en zo stuitte ik op vegetarische Lo Han Chai – Buddha’s Delight. Lo Han Chia, dat ook wel heel mooi Buddha’s Delight wordt genoemd, is een vegetarisch gerecht uit de Boeddhistische en Chinese keuken. Het werd vroeger door de Boeddhistische monniken – die vegetarisch zijn – gegeten en is nu zeer populair als gerecht op de eerste dag van het Chinese Nieuwjaar. Chinezen die de oude Boeddhistische gewoonte volgen, eten de eerste vijf dagen van het jaar vegetarisch, of eigenlijk zelfs vegan, want eieren en zuivel zijn ook niet toegestaan. En dan is Buddha’s Delight een fantastisch gerecht. Daarnaast is het ook een geliefd vegetarisch gerecht in veel Chinese restaurants. Ik kende het niet en maakte natuurlijk weer mijn eigen variant. Je kunt met Buddha’s Delight zelf heerlijk variëren en precies die ingrediënten uitkiezen die je hebt en lekker vindt! En ik moet zeggen: ik was zeer aangenaam verrast door dit bekende vegetarische gerecht uit de wereldkeuken! Wat een feestje. Ik zeg: weg met de vleesvervangers (die ik zelf nooit gebruik). Helemaal niet nodig als je zo’n heerlijk gerecht kunt maken zonder vlees.
Je kunt met Buddha’s Delight zelf heerlijk variëren en precies die ingrediënten uitkiezen die je hebt en lekker vindt!
Welke ingrediënten?
Veel gebruikt worden onder andere bamboescheuten, paddenstoelen (vooral gedroogde shiitake, maar ook judasoor / ‘wood ear’), wortel, Chinese kool, peultjes of sugar snaps, pinda’s, gefrituurde tofu, gefermenteerde of ingelegde tofu (fermented bean curd; ook wel tofu-kaas genoemd; kies bijvoorbeeld de rode variant die meer en een rijke smaak heeft), gedroogde tofu-vellen (dried bean curd sticks) of geperste tofu-vellen (deze zijn dus niet gedroogd), tofu-beignets (ook wel ‘tofu-puffs’, ‘bean curd puffs’ of ‘tau pok’: blokjes gepofte tofu), allerlei varianten van seitan, (Japanse vleesvervanger van tarwemeel en water, soms met toegevoegde smaakmakers), tijgerlelieknoppen (gedroogd; ook wel leliebloemen of op z’n Engels ‘lily flower’ of ‘lily buds’ genoemd), lotusstengels of lotusscheuten (in plakken geven ze een prachtig decoratief wagenwielpatroon; vers het lekkerst!) en waterkastanjes. Let op dat je bij het gebruik van de gedroogde ingrediënten de weektijd meerekent!
Daarnaast worden ook gebruikt: taugé, bok choy (een soort mini-paksoi; koop shanghai paksoi als alternatief), bloemkool, broccoli, prei, (bleek)selderij, aardappel, taro’s, varenkrul (‘fiddleheads’: opgerolde bladeren van een jonge varen, geoogst voor gebruik als groente), lotuswortel (net zo decoratief als de lotusstengel), jujubes (Chinese dadels of rode dadels) en babymaïs. Maar in feite kun je de meeste groenten gebruiken. Uien, knoflook, bosuien, bieslook en prei (de lookachtigen) schijnen vanwege het geloof trouwens verboden te zijn, maar ongelovig als ik ben, heb ik toch ui als smaakmaker gebruikt. Bij Boeddhisten en het Ayurvedisme is dat kennelijk omdat ze nogal ‘geuren’ als je ze eet.
En tenslotte zie je allerlei smaakmakers, zoals verse gember, MSG (mononatriumglutamaat/vetsin; geeft smaakversterking c.q. umami), vegetarische olie, vegetarische oestersaus, pickled tofu, zout, sojasaus, maïzena en suiker. De basis is vaak een saus op basis van in elk geval sojasaus met (vegetarische!) oestersaus. Oestersaus is met oesters, en die mag dus niet. Er bestaat vegetarisch alternatief, de vegetarische ‘oestersaus’. Die is natuurlijk niet van oesters, maar veelal van paddenstoelen. Het is waarschijnlijk ooit bedacht als goedkoper alternatief voor oestersaus, maar wel handig voor vegetariërs en vegans. Het wordt gemaakt van lichte sojasaus en paddenstoelenextract (van shiitake). Zoek op sauzen met namen als ‘mushroom vegetarian sauce’, ‘Thai mushroom sauce’, ‘vegetarian oyster flavoured sauce’, ‘vegetarische oestersaus’of ‘vegan oestersaus’ of ‘Thaise paddenstoelensaus’. Oestersaus en vegetarische oestersaus zorgen voor umami, dus voor een extra smaak-‘boost’.
En wat eet je erbij? Als je low carb wilt, gebruik dan vooral heel veel groenten. Maar normaal gezien eet je rijstvermicelli of glasmie (ook bekend onder de Engelse benaming ‘glass noodles’, kan van aardappel, zoete ardappel, cassave of bijvoorbeeld mungbonen gemaakt worden) erbij. Of eigenlijk niet erbij. Je bereidt de rijstvermicelli en voegt die op het einde toe aan je groentenschotel.
Ingrediënten (2 personen)
Tip: de groenten zijn naar keuze. Je kunt dus voor andere groenten kiezen en er ook bijvoorbeeld gefrituurde tofu, gefermenteerde (rode) tofu of gedroogde tofu-vellen aan toevoegen.
Voor de Lo Han Chai: groenten naar keuze, ik nam:
- 1 rode ui, in partjes
- 4 fijne winterpenen (of neem een halve winterpeen), geschrapt en in plakjes
- 100gr shiitake (ik nam verse)
- 10 waterkastanjes, in kleine blokjes
- 6 baby-maïskolfjes, in stukken van 3cm gesneden
- 2 shanghai paksoi, in grove stukken gesneden, blad en stronk apart gehouden
- 2 bosuitjes, in ringetjes
- 50gr rijstvermicelli
- Een handjevol pinda’s (ca. 25gr), geroosterd
Voor de saus:
- 4EL lichte sojasaus
- 3EL vegetarische oestersaus
- 2EL Chinese kookwijn (ik gebruikte Shaoxing rijstwijn; je kunt die weglaten of vervangen door fino-sherry; NB sake is iets anders!)
- 1EL sesamolie
- 1TL suiker
- Optioneel: beetje sambal (naar eigen smaak)
- Versgemalen peper naar smaak toevoegen
En apart (ik had het niet nodig uiteindelijk, maar het hangt af van de hoeveelheid vocht in je schotel): wat maïzena loskloppen met water
Bereid
Bereiding:
- Tip: als je gedroogde shiitake gebruikt, gebruik dan het weekwater als bouillon bij de saus; dat geeft veel extra smaak!
- Maak eerst het sausje door de ingrediënten te vermengen. Ik heb er wat sambal aan toegevoegd, maar dat is optioneel. Het hoort er eigenlijk niet in, maar geeft een aangename pittigheid aan het gerecht. Ik nam sambal badjak, die is ook meer kruidig/aromatisch dan scherp/heet.
- Meng ook in een kommetje de maïzena met 2 eetlepels water en roer tot een glad papje.
- Bereid de rijstvermicelli volgens aanwijzingen. In mijn geval was dat de vermicelli 5 minuten in heet water laten weken en afgieten. Tot gebruik aan het einde wegzetten. Je kunt de vermicelli nog even met koud water afspoelen om verder nagaren te verhinderen, maar dat heb ik niet gedaan.
- Maak nu het gerecht verder klaar. Begin met het fruiten van de ui in de olie in de wok of pan. Fruit 2 minuten zachtjes.
- Fruit/bak achtereenvolgens erbij: wortelplakjes (+ 2 minuten), shiitake (+ 1 minuut), blokjes waterkastanje en baby-maïskolfjes (+ 1 minuut), stronk van bok choy of paksoi (+ 1 minuut).
- Voeg dan de saus toe en roer goed door. Als het geheel te dun is, kun je het maïzena-papje toevoegen. Breng op smaak met versgemalen peper.
- Leg de bladeren van bok choy of paksoi erop. Roer alles door.
- Roer vervolgens de gare rijstvermicelli erdoor en vermeng en verhit alles goed.
- Serveer en garneer met de bosuiringetjes en de pinda’s.
Wijntip: drink je er graag wijn bij, kies dan voor een milde aromatische wijn. Denk aan viognier of pinot gris.
Geef een reactie