Georgische lamsstoof chanakhi

Gisteren maakte ik de Georgische lamsstoof chanakhi. Chanakhi (Georgisch: ჩანახი) is een heerlijke Georgische lamsstoofpot met tomaten, aubergine, paprika, aardappel, knoflook en kruiden. Je legt alles in laagjes in een aardewerken pot (ik gebruikte een gietijzeren Creuset) en zet het uren in de oven. Overheerlijk. Of moet ik zeggen ovenheerlijk? Ideaal en makkelijk ook nog eens. Het lijkt wel wat op het Armeense gerecht guveç, met bijna dezelfde ingrediënten (zonder de aardappel), maar je ziet vaker in een regio dat gerechten verwant zijn.

De zomerse temperatuur nu lijkt niet te passen bij een geurige stoofschotel uit de oven, dat doe je wellicht toch eerder in de winter, maar ik had een concrete en goede aanleiding, namelijk de wijn die mijn uitgangspunt was: de Freedom Blend van Château Purcari. Ik schreef hier al eerder over. Het is een blend van 65% saperavi uit Georgië, 20% rară neagră uit Moldavië, 15% bastardo uit Oekraïne. De opbrengst van de freedom Blend gaat naar Purcari’s opvangwerk voor Oekraïense vluchtelingen. Een goede aanleiding dus. En ook een mooie aanleiding om eens chanakhi te maken. Heerlijk gerecht, fijne wijn, mooie combi! En met die wijn doe je ook nog iets voor Oekraïense vluchtelingen. Top toch!?

Georgische chanakhi. De Freedom Blend uit Moldavië. Heerlijk gerecht, fijne wijn, mooie combi! En met die wijn doe je ook nog iets voor Oekraïense vluchtelingen. Top toch!?

ingrediënten Georgische chanakhi
Georgische chanakhi - laag 1 lamsvlees aanbraden met ui en knoflook
Georgische chanakhi - laag 3 aardappelen
Georgische chanakhi - laag 4 paprika
Georgische chanakhi - laag 5 en 6 aubergine en tomaat

Ingrediënten (3-4 personen)

  • 600gr lamsschouder, in blokjes van 2,5cm
  • 2 middelgrote witte uien, in ringen of partjes
  • 6 knoflookteentjes, grof gehakt
  • 1 aubergine, in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 1/2EL rode wijnazijn
  • 2 rode (punt)paprika’s, in blokjes
  • 2-3 aardappelen, in plakjes
  • 2 verse rijpe middelgrote tomaten (of vier kleinere), in plakken
  • Een handje gemengde kruiden, zoals koriander, platte peterselie en basilicum + wat platte peterselie voor de garnering
  • 1TL gedroogde oregano
  • 50ml krachtige groenten- of kipbouillon
  • Optioneel: 1TL gedroogde chilivlokken
  • Zout en versgemalen peper
  • Olijfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Bestrooi de blokjes aubergine met zout en laat 30 minuten in een vergiet uitlekken. Dep daarna droog.
  • Bestrooi het lamsvlees met zout en peper en braad het in olijfolie aan alle kanten goudbruin aan in de pan. Ik gebruik een ovenvaste gietijzeren pan. Haal het vlees uit de pan.
  • Fruit nu de ui een paar minuten zachtjes. Voeg dan de knoflook toe en fruit een minuut mee. Haal de pan van het vuur.
  • Ga nu je laagjes maken in de pan. Begin met het vlees en roer dat door het uien-knoflookmengsel. Voeg dan het blik tomatenblokjes (met sap) en de rode wijnazijn toe. Bestrooi met een beetje zout en peper. Voeg tenslotte in lagen eerst de aardappelen, dan paprika en aubergine toe. Verdeel daarna de kruiden (verse en gedroogde oregano) over de groenten en dek af met een laag verse tomaten. Dit mag je ook in twee keer doen (dus eerst de helft van de aardappelen, paprika, aubergine, kruiden en tomaten, en dan een tweede laag van alles) als je voldoende groenten hebt of de schotel voor 4 personen maakt. Ik heb de lagen eenmaal gedaan. Net zo makkelijk. Optioneel: voeg wat chilivlokken toe. En eventueel kun je op elke laag nog een beetje peper en zout toevoegen.
  • Giet er dan de bouillon over, maar roer niet! Breng alles zachtjes aan de kook. Als alles kookt, doe de deksel op de pan en zet de pan in de voorverwarmde oven. Laat ca. 75 minuten sudderen. Zet de oven naar 200 graden. Haal nu de deksel van de pan en zet de pan terug in de oven. Laat nog 30 minuten sudderen tot je een mooie dikke saus hebt. Check wel even of je voldoende vocht hebt zodat de schotel niet aanbrandt. Voeg anders nog wat water of bouillon toe; bij mij was dat niet nodig.
  • Haal de pan uit de oven. Doe de deksel er weer op en laat de chanakhi een half uur rusten zodat de smaken beter verweven. Garneer vlak voor het opdienen nog met wat peterselie.
  • Serveer zo of met knapperig boerenbrood.
Georgische chanakhi uit de oven
Purcari Freedom Blend en Georgische chanakhi

Wijntip: De speciale Freedom Blend van Château Purcari is gemaakt van drie inheemse druiven uit drie verschillende landen: 65% saperavi uit Georgië, 20% rară neagră uit Moldavië, 15% bastardo uit Oekraïne. Zoals ze het zelf verwoorden: we nemen “het hart van Georgië, het terroir van Moldavië en de vrije geest van Oekraïne”.

De wijn is echt heel fijn.12 maanden rijping op vaten van Frans eiken. Intens roodpaars. Zwarte kersen en bramen. Peper, subtiele houttonen. Milde zuren. Zachte tannines. Sappig, fruitig, zwoel en warm. Een mooi eerbetoon.