Op zoek naar allerlei ingrediënten voor mijn volgende culinaire avontuur van de serie @NationalDishes, waar ik ambuyat uit Brunei ga maken, was ik bij een grote toko aan het rondneuzen. Toen ik er allerlei soorten kimchi zag, bedacht ik spontaan een lekkere Koreaanse wokschotel met beef en kimchi. Kimchi is gefermenteerde kool of andere gefermenteerde groenten. Kimchi bestaat al heel lang, mogelijk ontstond het al 2600 à 3000 jaar geleden. In de oudste vorm bestond het vooral uit gezouten groenten. In de 12e werden er ook specerijen aan toegevoegd. Zo ontstonden verschillende soorten kimchi die varieerden in smaak en kleur. Kimchi is altijd pittig, pepertjes zijn namelijk meestal een van de ingrediënten. Er bestaan meer dan honderd varianten, maar degene met Chinese kool en pepertjes is de meest gebruikelijke.
Kimchi is een vast bijgerecht bij Koreaanse maaltijden. Maar je kunt het ook heerlijk als smaakmaker gebruiken in een wokschotel met beef, zoals ik deed. Je kunt er dan nog wat verse groenten aan toevoegen, zoals reepjes paprika, groene arsperges, peultjes, reepjes wortel en/of shiitake. Liever een vegaversie? Vervang de beefreepjes door reepjes portobello en let erop dat je kant-en-klare kimchi geen zeevruchten zoals ansjovis bevat (of maak de kimchi zelf).
Kimchi is een vast bijgerecht bij Koreaanse maaltijden. Maar je kunt het ook heerlijk als smaakmaker gebruiken in een wokschotel met beef.
Ingrediënten (2-3 personen)
- 250-300gr biefstuk of diamanthaas, in plakjes of reepjes
- Marinade voor het vlees:
- 2EL sojasaus
- 1EL gochujang (Koreaanse chilipasta met pepertjes en gefermenteerde sojabonen)
- 1-2EL maïzena
- ½TL baking soda (optioneel, wordt gebruikt om het vlees zachter te maken; laat het weg als je het niet hebt)
- Woksaus:
- 1EL oestersaus
- 2EL sojasaus
- 1EL mirin (zoete rijstwijn; alternatief: 1EL honing + 1TL rijstazijn of gewone azijn)
- 75ml runderbouillon (van bouillonblokje)
- Een blikje of zakje kimchi à 150gr
- Verse groenten, ik nam 1 rode ui in partjes en 1 rode paprika in reepjes, maar peultjes, wortelreepjes en/of shiitake kunnen ook
- 1TL sesamolie
- Olie om in te wokken
- Noodles (soort naar keuze)
- Zout
- Garnering: een bosuitje in ringetjes en eventueel wat sesamzaadjes
Bereiding
- Marineer het vlees een kwartier tot half uur in de marinade.
- Maak ondertussen de woksaus door de ingrediënten te vermengen.
- Kook de noodles gaar in water met zout en giet af.
- Wok ui, knoflook en paprikareepjes 2 minuten in de olie en sesamolie. Haal uit de pan.
- Wok de plakjes rundvlees 2 minuten in dezelfde olie (of giet er nog wat extra bij, indien nodig). Zorg dat de plakjes/reepjes goed aan alle kanten gewokt worden.
- Voeg de ui, knoflook en paprika weer toe. Voeg de kimchi toe en giet de woksaus erover. Roer door. Verwarm alles en haal van het vuur.
- Meng de noodles door de saus en dien op. Garneer met bosuitjes en desgewenst wat sesamzaadjes.
Geef een reactie