Vegan fajitas

Vandaag een vegan flitsreceptje, perfect voor Meatless Monday en andere vleesloze dagen: vegan fajitas. Fajitas zijn Mexikaanse wraps (tortillas) die je kort opwarmt en vult met bijvoorbeeld kip of rundvlees en knapperige groenten. Maar natuurlijk kun je ook een kleurrijke vegan versie maken, dan neem je bijvoorbeeld portobello’s als vleesvervanger en kies daarnaast voor bloemkoolroosjes, ui en paprikareepjes. Geef er avocado of guacamole bij en als je heel uitgebreid wilt, dan doe je er nog wat maïs, zwarte bonen, pico de gallo of frisse sla bij. Ik nam drie kleine tortilla’s van 8cm doorsnede per persoon, maar je kunt natuurlijk ook een grote van 20cm nemen.

Groenten en kruidenmix voor fajitas
Vegan fajitas met avocado
Fajitas met groenten en avocado

Ingrediënten (2 personen)

  • 6 tortilla’s (8cm doorsnede)
  • 1 kleine bloemkool, in kleine roosjes
  • 2 portobello’s, in reepjes
  • 1 rode ui, in partjes
  • 1 rode en 1 gele paprika.
  • 1 avocado, in plakjes
  • 1 bosuitje in ringetjes of gehakte koriander
  • 1 limoen, in 6 partjes
  • Zout en versgemalen peper
  • 2-3EL olijfolie
  • En maak je eigen fajita-kruidenmix met:
    • 1TL gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera)
    • 1TL orgegano
    • 1TL gedroogde chilivlokken of cayennepoeder
    • 1TL uienpoeder
    • 1TL knoflookpoeder
    • 1TL komijn (heb ik weggelaten, want ik hou er niet van)
    • Zout en versgemalen peper

Optioneel erbij (maar niet vegan, wel vegetarisch):

  • Geraspte cheddar
  • 100ml crème fraiche (of gebruik een vegan alternatief) losgeklopt met 1-1½ EL chipotle

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 215 graden.
  • Kook de bloemkoolroosjes 3 minuten in heet water met zout. Giet dan af.
  • Leg in een ovenschaal de bloemkoolroosjes, uienreepjes, portobello-reepjes en reepjes paprika. verdeel de olijfolie erover en bestrooi met de fajita-kruidenmix. Hussel alles goed doorelkaar.
  • Zet de ovenschaal 15 minuten in de oven. Hussel de groenten dan nog een keer door elkaar en zet nog 10 minuten in de oven.
  • Vijf minuten voor het einde bak je de tortilla’s in een hete pan zonder olie ca. 20-30 seconden per kant zodat ze warm worden. Hou ze warm tussen aluminiumfolie.
  • Leg dan de paprikareepjes, ui, portobello en bloemkoolroosjes op de tortilla’s en garneer met bosuitjes of koriander. Eventueel kun je garneren met cheddar en (vegan) crème fraiche die je hebt losgeklopt met chipotle.

Tip: ik deed eerst vier en daarna nog twee. Je kunt het ook bij twee p.p. houden en er een frisse salade en/of pico de gallo bij serveren.