Lemon Drop Martini

Vandaag een zonnige cocktail met wodka, citroensap, Cointreau en siroop: de cocktail Lemon Drop Martini. Ook Lemon Drop genoemd.
De Lemon Drop is bedacht door eigenaar Norman Jay Hobday van Henri’s Africa bar in de 70ger jaren van de vorige eeuw in San Francisco. De Lemon Drop werd extreem populair nadat Oprah Winfrey de cocktail in haar show bereidde. En nu duikt de cocktail weer op en is ineens weer heel populair.
De perfecte cocktail voor een heerlijke zonnige voorjaarsdag of zomerdag.

Eenvoudig te maken (als je het suikerrandje even achterwege laat), maar juist dan gaat het allemaal om de juiste balans tussen zoet en zuur en perfecte ingrediënten. Een citroenrandje (‘lemon rim’) en garnering met een citroenschilletje maakt ‘m helemaal af.

Lemon rim maken
Lemon rim
Even genieten van de Lemon Drop

Ingrediënten

  • 60ml wodka (nee, geen Russische, maar Zweedse: Absolut vodka, maar Ketel One en andere zijn ook pirma)
  • 30ml citroensap
  • 15ml triple sec (Cointreau of Grand Manier)
  • 15ml siroop
  • IJsblokjes
  • Garnering: citroensliertje van de schil
  • En voor het citroenrandje: 1EL witte fijne kristalsuiker en 1 citroen (bio of schoongeboend). Wil je helemaal makkelijk, leg dan alleen een citroenschijfje in je cocktail.

Bereiding

  • Trek met een zesteur eerst een sliertje van de schil voor de garnering.
  • Maak fijne citroenrasp (zest) van de rest van de citroenschil. Je hebt ongeveer een theelepel zest nodig. Tip: de rest van de citroen kun je uitpersen voor de cocktail!
  • Vermeng de zest met de suiker op een schoteltje.
  • Smeer de rand van het glas in met citroensap (gebruik hiervoor een citroenpartje dat je er langs haalt). Doop het glasrandje in de citroenzest-suiker op het schoteltje.
  • Shake de wodka, citroensap, Cointreau of Grand Marnier en siroop in een shaker met ijsblokjes. Dubbelstrain ( = giet door zeef van shaker èn een fijn zeefje) in een martiniglas (van 180-200ml) en garneer met het citroensliertje.

Daarnaast kun je andere verhoudingen van wodka-citroensap-triple sec-siroop proberen, b.v. 60 wodka citron-22,5-7,5-15, 60-20-10-10, 45-15-15-5. De IBA zegt: 30ml wodka citron, 20ml triple sec en 15ml citroensap. Ik hou het voorlopig op de bovenstaande verhouding van 60-30-15-15 en die was prima in evenwicht. Een fijne frisse cocktail.

Variatie

  • Gebruik gembersiroop in plaats van gewone siroop.
  • Probeer eens met Grand Marnier in plaats van Cointreau.