Belize Rum Punch

Terwijl onze Rice &Beans voor het nationale gerecht van Belize stonden te pruttelen, was het mooi tijd om de nationale cocktail van het kleine land in Centraal-Amerika eens uit te proberen: Belize Rum Punch. Rum punch zie je in het hele Caraïbische gebied. Een goede rum punch heeft een mooie balans van zoet (tropisch fruit en grenadine) en zuur (limoensap), is lekker fruitig, makkelijk te maken, èn is trouwens verraderlijk qua alcohol; uitkijken dus! De punch bestaat meestal uit lokale rum, tropische vruchtensappen (b.v. ananassap, sinaasappelsap en limoensap of citroensap) en grenadine. Het wordt koud met veel ijs geserveerd en vaak in grote kannen tegelijk gemaakt. De maatvoering van de meeste rum punches moest ik dus even terugvoeren naar een handzame beschrijving voor één cocktail.

Voor een grote kan voor 10 personen heb je dan nodig (een cup is 250ml):

  • 2 cups witte rum (500ml)
  • 1 cup kokosrum (250ml)
  • 2 ½ cups ananassap en vers sinaasappelsap in gelijke delen (625ml)
  • ½ cup vers limoensap (125ml)
  • 3TL grenadine voor een mooi roze kleurtje (45ml)


Ingrediënten
(1 cocktail)

Als ik het terugreken naar één cocktail, krijg je dit met een maatvoering van 30ml:

  • 60ml witte rum
  • 30ml kokosrum
  • 75ml ananassap en vers sinaasappelsap in gelijke delen
  • 15ml vers limoensap
  • 5ml grenadine (1 barlepel)
  • IJsblokjes

Of met een maatvoering van iets minder alcohol en 25ml:

  • 50ml witte rum
  • 25ml kokosrum
  • 62,5ml ananassap en vers sinaasappelsap in gelijke delen
  • 10ml vers limoensap
  • 5ml grenadine (1 barlepel)
  • IJsblokjes

Bereiding

  • Vul een hoog cocktailglas of een ‘jar’ met ijblokjes.
  • Shake de rum en het ananas-, sinaasappel-, en limoensap met een paar blokjes ijs.
  • Giet via een strainer in het glas.
  • Giet er voorzichtig wat grenadine op. De grenadine zal naar beneden zakken en geeft een mooi kleurtje.
  • Garneer met een takje munt of tropisch fruit en een parasolletje.
  • Geef er een rietje bij.

PS Nog makkelijker: Shake alles met ijs, inclusief de grenadine, en giet in een glas met ijsblokjes.

Cheers!

Waardering: 14,5/20 punten
Vanaf gerecht 12/196 waarderen we de nationale gerechten die we eten. Leuk om straks te kunnen vergelijken welke gerechten ons wel en welke minder bevallen.
Rijst en bonen, mwah. Niet echt ons ding. Maar het gerecht werd verrassend door de kokosmelk. En het zoete van de gebakken of gefrituurde bananen doet het er goed bij, zeker als je die heerlijke – maar pittige – kip met smaakmaker recado erbij maakt.
Ingrid: 7,5/10
Marion: 7/10